Actualitate

Astăzi debutează la Turda Festivalul „Teatru pe Drumul Sării”

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/15/12-teatru.jpg" border="0" align="right" />Renumiţi profesionişti ai scenei contemporane se vor reuni începând de astăzi în cadrul festivalului.</strong>




Regizorii Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, actriţa Melania Ursu şi „Magicianul” Marian Râlea, precum şi dramaturgul Radu Macrinici vor susţine ateliere de teatru până în 18 octombrie, la care pot participa actori şi studenţi.

Festivalul se adresează atât publicului larg, cât şi actorilor şi studenţilor, care au ocazia să întâlnească profesionişti renumiţi ai scenei contemporane.
Marţi, 16 octombrie începând cu orele 10 la Salina Turda are loc un atelier de teatru susţinut de regizorul Petru Vutcărău.
De la orele amiezii soseşte „Caravana poveştilor”, spectacol interactiv pentru copii susţinut de Marian Râlea, unde participă elevii din învăţământul primar şi gimnazial, având ca locaţie zona pietonală din centrul oraşului.
În intervalul 16:00 – 19:00, Teatrul Municipal Turda găzduieşte o întâlnire teatrală coordonată de regizorul Mihai Măniuţiu, intitulată „Audiţia. Exerciţii de stil”.
Prima zi de festival se încheie cu o premieră a teatrului gazdă - Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia Ştefan Iordănescu, co-producţie cu Teatrul Naţional Timişoara.
Seria spectacolelor continuă cu recitalul „Cîte-n lună şi în stele”, cu Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, cu participarea violoncelistului Adrian Naidin, cum se ştie, originar din Cluj-Napoca; al treilea spectacol din program – Gaiţele de Al. Kiriţescu, în regia lui Alexandru Dabija de la Teatrul Odeon, cu Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu, Constantin Cojocaru, Marius Stănescu şi alţii.

Modalitate de promovare a valorilor culturale

Primarul Tudor Ştefănie a declarat că Turda a intrat în rândul instituţiilor de teatru performante, prin organizarea acestui eveniment în oraşul nostru, o bună modalitate de promovare a valorilor culturale la nivel local.
„Denumirea festivalului ne aduce aminte de drumul sării care se opreşte aici, la cel mai important obiectiv turistic al zonei, Salina. Ne dorim să arătăm că la Turda se desfăşoară atât activităţi de dezvoltare turistică cât şi activităţi culturale de marcă. Am dori ca şi anul viitor să organizăm cea de-a doua ediţie a festivalului. În 2013 preconizăm să avem mult mai multe evenimente la Turda care să ridice valoarea oraşului”, explică edilul şef.

abonare newsletter