Actualitate

Leonida Gem Session

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/29/02 mozaic mic - leonida gem session.png" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Teatrul Maghiar de Stat Cluj invită iubitorii de teatru la un nou spectacol din stagiunea cu numărul 220. Joi, 4 octombrie, începând cu ora 20:00, în Sala Studio va avea loc spectacolul „Leonida Gem Session”, o piesă adaptată după I.L. Caragiale, pregătită în versiune scenică de Gábor Tompa şi András Visky.</strong>

Drama „Leonida Gem Session” vine ca o aducere la zi a luptelor politice regăsite în operele lui I. L. Caragiale şi îşi pune întrebări asupra actualităţii acestora: ar trebui să ne fie frică de profeţiile teatrale ale lui Caragiale? „La 23 de ani după schimbarea din `89 se înteţesc întrebările la care degeaba am căutat răspuns, şi în lipsa cărora probabil că scăpăm şi de ultima noastră şansă în ce priveşte rezolvarea problemelor noastre existenţiale. Dacă evenimentele trecutului apropiat şi a celor care au avut un rol în el nu devin total transparente, atunci putem considera schimbarea de regim un fel de rebeliune de pe strada lui Conu Leonida, adică o piesă regizată de putere care demonstrează de fapt că nu va fi niciodată revoluţie adevărată”, opinează Gábor Tompa.

Tompa crede că partidele politice de astăzi nu consideră că a rămâne fideli programului lor ar fi o virtute. „Preiau, fără scrupule, lozincile celor mai înverşunaţi duşmani, dacă aceasta este singura modalitate de a acapara puterea. Legile şi constituţia au devenit în mâna lor jucării pe care le pot schimba din clipă-n clipă, fiind convinşi că sunt deasupra acestora”, observă Tompa.


O dramă care pune întrebări incomode mediului politic românesc actual, „Leonida Gem Session” va fi jucată în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj pe 4 şi 11 octombrie, precum şi pe 3 şi 24 noiembrie. Spectacolul va avea supratitrare în limba română. Preţul unui bilet este de 15 lei. Acesta poate fi achiziţionat fie casieria Teatrului (zilnic între orele 10:00-13:00 şi 16:30-18:30), fie online, de pe site-ul www.biletmaster.ro.

abonare newsletter