Actualitate

Cinci tineri şomeri vor să sară de pe Fabrică

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/27/28 cinci someri sar de pe fabrica.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />„Lucrător 2.0”, un proiect artistic intens pus la cale de inițiativa Ofensiva Generozității, are premiera pe 30 septembrie, la Fabrica de Pensule. </strong></p>

„Lucrător 2.0” este un proiect de artă participativă a cărui prima etapă, desfăşurată în luna august, a constat în implicarea a 5 tineri adulţi şomeri din judeţul Cluj într-un sistem de training, care a constat în ateliere de scriere creativă, actorie, multimedia, PR şi comunicare. În cadrul atelierelor şi în urma lor, cei cinci participanţi au realizat că pot şi vor să se exprime liber şi creativ, să capete o voce publică, să vorbească despre realitatea lor şi să realizeze produse artistice care îi reprezintă profund. „Lucrător 2.0”  îşi propune să provoace mentalitatea publică vizavi de statutul şomerilor tineri, de rolul lor social şi politic, de problemele profunde ale noii generaţii.


Reactivare creativă a tinerilor şomeri

Proiectul „Lucrător 2.0” va aborda o zonă de exprimare estetică izolată pentru teatrul românesc, pe care îşi doreşte să o popularizeze ca practică artistică: performance cu neprofesionişti. Participanţii nu au pregătire de specialitate nici în actorie, nici în domenii precum multimedia, scriere creativă, scenografie, PR, comunicare socială ori alte arii care să le faciliteze munca în cadrul proiectului. Unul dintre atuurile lor cele mai importante este, însă, confruntarea directă şi constantă cu un statut socio-economic specific: cel de şomer tânăr, aflat, de altfel, în centrul proiectului.

În urma repetiţiilor care s-au desfăşurat pe parcursul lunii septembrie, cei cinci tineri vor fi actorii unui performance prezentat la Fabrica de Pensule. Identităţile participanţilor vor rămâne nealterate, iar realitatea de pe scenă va fi generată de realitatea lor, simptomatică pentru o întreagă generaţie născută în jurul lui ’89.

Vor fi referinţe la sindicalism, la corupţie, la capitalism, iar performerii vor pedala, punând astfel în mişcare o machetă care clonează dinamica fabricii şi pe cea a capitalismului şi, printr-un sistem hidraulic, generând muzică şi proiecţii video.

O altă finalitate a proiectului o va reprezenta o aplicaţie de tip „quest game” smartphone accesibilă în spaţiul urban Cluj-Napoca.


Un spectacol intens adresat tuturor

Conform Ofensiva Generozităţii, iniţiatorii proiectului, „Lucrător 2.0” se dedică în primul rând tinerilor, dar şi ONG-urilor şi grupurilor care lucrează în domeniul politicilor sociale axate pe muncă, instituţiilor publice responsabile pentru ocuparea forţei de muncă, angajatorilor, HR-iştilor, artiştilor, activiştilor, antropologilor, sociologilor, psihologilor, precum şi publicului larg.

Premiera spectacolului va avea loc duminică, 30 septembrie, de la ora 20:00, la Fabrica de Pensule (str. Henri Barbusse, nr. 59-61). Celelalte reprezentaţii vor fi în 6, 14, 20 şi, respectiv, 28 octombrie, tot la Fabrică. Intrarea va fi liberă. Mai multe informaţii despre proiect pot fi găsite pe site-ul oficial, www.lucratordoipunctzero.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter