Actualitate

Gurzău cere autorităţilor explicaţii pentru scumpiri

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/27/04-adrian gurzau.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Deputatul Adrian Gurzău a adresat săptămâna aceasta, în Parlament, mai multe întrebări prim-ministrului Victor Ponta, miniștrilor Muncii, Mariana Câmpeanu, și al Economiei, Daniel Chiţoiu, și președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Niculae Havrileţ.</strong>

Parlamentarul a cerut astfel, explicaţii cu privire la „factorii luați în considerare la efectuarea scumpirilor, având în vedere recenta majorare a preţului final al gazului natural pentru populaţie cu 5% şi pentru consumatorii industriali cu 10%, majorare decisă de ANRE sub pretextul pierderilor înregistrate de furnizori în perioadele anterioare şi rămase neacoperite“.
În opinia lui Gurzău, această măsură este nejustificată și total neeadaptată perioadei în care ne aflăm, deoarece „un preț menținut al gazelor naturale ajută economia de piață, iar resursele de gaze naturale ale ţării noastre pot acoperi un consum pentru urmatorii 15 ani”.
Adrian Gurzău a cerut instituţiilor abilitate informaţii referitoare la demararea procesului de reglementare a noilor tarife şi la efectuarea unei analize a ANRE cu privire la realizarea de către companii a angajamentelor de investiţii din a doua perioadă de reglementare.
De asemenea, deputatul a solicitat premierului şi ANRE informaţii cu privire la măsurile ce vor fi luate astfel încat discuțiile privind tarifele de distribuție pentru a treia perioada de reglementare (2013-2018) să fie organizate „într-o manieră transparentă, inclusiv cu participarea reprezentanților consumatorilor”.
Parlamentarul consideră că este cazul „să înceteze odată pentru totdeauna cârdăşia stat-magnaţi, pentru că exact asta este expresia pură a oligarhiei politico-financiare de care se înspăimîntă şi ambasadorii occidentali când vine vorba de capitalismul românesc”. A.M.C.

Ultimele Stiri
abonare newsletter