Actualitate

Medici pneumoftiziologi din Europa se reunesc la Cluj

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/24/05-tuberculoza.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Medici din 13 ţări central şi est-europene se reunesc la Cluj, la o conferinţă dedicată tuberculozei, informează, într-un comunicat de presă transmis ieri, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.</strong>

„În perioada 23-27 septembrie, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Tuberculoză din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie «Leon Daniello» din Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea CJ Cluj, organizează, împreună cu INSTAND/Centrul Colaborator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Standardizare şi Asigurarea Calităţii în Germania şi cu Laboratorul European de Referinţă pentru Tuberculoză din Germania, a doua ediţie a 'Conferinţei Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză din ţările Central şi Est Europene; Noile evoluţii în Asigurarea Calităţii în laboratoarele de diagnostic al tuberculozei”, se menţionează în comunicat.
La manifestare participă medici specialişti pneumoftiziologi din 13 ţări central şi est europene: Germania, Croaţia, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Serbia, Bosnia, Moldova, Bulgaria, Ucraina, Belarus, Polonia şi România.

Soluţiilor pentru ameliorarea bolii tuberculoase

Potrivit comunicatului, reuniunea are drept scop identificarea soluţiilor optime pentru ameliorarea bolii tuberculoase în zona centrală şi est-europeană.
„În cadrul conferinţei urmează a fi abordate o serie de aspecte legate de situaţia evolutivă a bolii tuberculoase în fiecare dintre ţările invitate, cu accent pe România, diagnoza în laborator a tuberculozei, stabilirea unui program de control la nivel naţional pentru asigurarea calităţii în medicina de laborator, progrese şi probleme apărute ulterior conferinţei precedente din anul 2011 etc”, se mai arată în comunicat.
„Ne bucură faptul că, şi anul acesta, spitalul nostru de profil şi municipiul nostru reşedinţă de judeţ au fost alese pentru a găzdui această importantă reuniune ştiinţifică din domeniul medical. Deşi iniţial se instituise regula ca, în fiecare an, o nouă locaţie să fie aleasă pentru această manifestare, urmare a excelentei organizări din anul precedent s-a decis ca cea de-a doua ediţie a Conferinţei Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză din ţările Central şi Est Europene să fie organizată anul acesta tot la Cluj. Acest fapt ne onorează şi ne obligă în egală măsură, contribuind, o dată în plus, la confirmarea statutului Clujului drept unul dintre cele mai puternice centre ale învăţământului medical şi ale cercetării ştiinţifice din întreaga regiune”, a declarat, în comunicat, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

Tuberculoza, o problemă în România

Tuberculoza a fost identificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale populaţiei din zonele mai puţin dezvoltate ale planetei. În România, tuberculoza este întâlnită mult mai frecvent decât în alte ţări ale UE şi se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană de circa 30 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în ţara noastră sunt înregistraţi aproximativ 30.000 de bolnavi.

abonare newsletter