Actualitate

„Muzica sufletului” – astăzi, la Academia de Muzică

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/24/12 mozaic - concert sufi 3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Doi indieni, Simple Sharma (harmoniu şi voce) şi Ahmad Iqbal (tabla), vor susţine în această seară un concert de muzică sufi şi muzică clasică indiană la Academia de Muzică.</strong>

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” invită la un eveniment aparte: Studioul de concerte al Academiei va găzdui, astăzi, 25 septembrie, începând cu ora 19:00, un concert de muzică sufi și muzică clasică indiană.
Concertul face parte din turneul „Odes to The Divine”susţinut de muzicienii indieni Simple Sharma, la harmoniu şi voce, şi Ahmad Iqbal, la tabla (un instrument de percuţie indian compus din două tobe mici, construite elaborat, una din lemn, una din metal). Turneul celor doi indieni, susținut în perioada 15 septembrie – 2 octombrie, a invitat curioşii la o călătorie spirituală prin intermediul „muzicii sufletului”, o muzică meditativă sacră având o tradiţie milenară şi trăgându-şi seva din cele mai înalte aspiraţii umane de cunoaştere a Sinelui şi a Divinităţii.

Muzica sufi sau „muzica sufletului”

Potrivit tradiţiei indiene, muzica a luat naştere odată cu crearea Universului, din Sunetul primordial denumit Aum, Naad sau „Cuvânt”, ceea ce îi conferă statutul de limbaj universal având o dimensiune divină. Muzica indiană este considerată a fi o cale către cunoaşterea lui Dumnezeu, o sadhana (meditaţie) către ceea ce indienii numesc Moksha sau „Eliberare”.
Muzica sufi, numită şi „muzica sufletului”, este muzica devoţională a sufilor, practicanţii tradiţiei mistice a Islamului, inspirată de versurile poeţilor sufi: Rumi, Hafiz, Bulleh Shah, Khwaja Ghulam Farid. Sufismul propovăduiește pacea şi toleranța, iar muzica ocupă un loc central în experiența mistică, fiind considerată, la fel ca în cazul muzicii indiene clasice, o cale de apropiere de Divinitate, de purificare şi transformare interioară. Ideologia sufi, apărută în secolul 8 în Persia, s-a răspândit pe mai multe continente, a pătruns în India la sfârșitul secolului 12. Muzica sufi nu şi-a limitat mesajul la musulmanii din India, ci a cunoscut o largă apreciere din partea oamenilor de pe întregul subcontinent, fără deosebire de religie, rasă şi crez.

Muzică de tradiţie

Simple Sharma a început să cânte la 10 ani. Licenţiat în muzică vocală, a studiat timp de 10 ani muzica clasică cu reputatul vocalist indian Pandit Suresh Gopal Shri Khandey. A colaborat cu All India Radio timp de 8 ani şi Televiziunea Indiană (2 ani). A înregistrat 8 albume de muzică sufi şi muzică devoţională şi a concertat timp de 20 de ani în Asia şi în Europa. Interpretează şi predă muzică indiană clasică (vocal), bhajan, qawalli, ghazal, muzică sufi şi fusion.
De celaltă parte, Ahmad Iqbal a început să studieze tabla la vârsta de 9 ani. S-a bucurat de îndrumarea a trei legendari maeștri ai Indiei, supranumiţi vrăjitori ai tablei, precum Ustad Aamir Hussain Khan, Ustad Inam Ali Khan şi Ustad Ahmed Jan Thirakwa. A evoluat în concerte în întreaga Indie, Italia, Singapore şi Malaezia, având o experienţă concertistică de 40 de ani. A colaborat cu All India Radio şi Televiziunea Indiană şi a înregistrat muzică de film.

Concertul celor doi indieni este programat pentru această seară, începând cu ora 19:00, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din strada I.C. Brătianu nr. 25. Accesul publicului la concert va fi gratuit.

abonare newsletter