Actualitate

Operaţie de extirpare a unei tumori, realizată la Cluj în premieră mondială

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/18/teofil lung.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un copil în vârstă de cinci ani cu o tumoră care i-a afectat partea stângă a feţei, cuprinzând ochiul, urechea, gura şi un plămân a fost operat marţi la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, intervenţia fiind realizată în premieră mondială. </strong>

Operaţia a început, marţi dimineaţă, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială şi se estima că intervenţia urma să dureze zece ore. „O astfel de operaţie nu s-a mai făcut pe mapamond. Sperăm să fie totul bine, iar după intervenţie băieţelul de cinci ani va mai avea nevoie de altă operaţie de reconstrucţie estetică a feţei, în condiţiile în care tumora a afectat structura osoasă”, a afirmat pentru Mediafax, Teofil Lung, şeful clinicii. Copilul a rămas fără o parte din maxilar şi fără mandibulă.
Lung a mai spus că intervenţia chirurgicală de extirpare a tumorii a decurs excepţional şi s-a desfăşurat într-un timp record, de peste două ore. Medicii au reuşit să extirpeze în întregime tumora şi au salvat ochiul stâng al copilului. Potrivit Mediafax, medicul a estimate că tumora cântăreşte între 700 şi 800 de grame.

Tumora nu a răspuns la chimioterapie

Băieţelul este din Călăraşi şi şi-a petrecut ultima perioadă în spitale din Bucureşti, făcând chimioterapie, după ce în primăvara anului trecut i-a apărut o tumoră care i-a afectat partea stângă a feţei.
Mama lui Andrei, Cristina Dima, spunea că după sărbătorile de iarnă, la sfârşitul anului trecut, tumora a început să crească fulgerător. „Ne chinuim de peste un an. Avem acum speranţă în medicii de la Cluj şi în Dumnezeu. Toţi prietenii lui Andrei se roagă pentru el”, afirma femeia, citată de Mediafax.
Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, spunea că iniţial tumora avea, în iunie 2011, dimensiuni de 5 pe 6 centimetri, iar după două luni se dublase, iar chimioterapia nu a avut niciun succes.


Ultimele Stiri
abonare newsletter