Actualitate

Ştefan Vuza vrea să cumpere combinatul Oltchim

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/18/07-stefanvuza.jpg" border="0" align="right" />Contracandidaţii anunţaţi până în prezent sunt Dan Diaconescu şi nemţii de la PCC SE, până joi putând fi depuse noi oferte.</strong>

Omul de afaceri clujean Ştefan Vuza, care controlează grupul de firme Serviciile Comerciale Române (SCR), a depus o ofertă pentru preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).
Vuza nu a precizat prin ce firmă a făcut oferta de cumpărare.
În primăvara acestui an, Vuza a figurat printre cei patru investitori care au depus oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim, iar atunci documentele au fost înaintate de compania Aisa Invest din Cluj, pe care o controlează indirect.
Firma Aisa Invest administrează grupul de firme Serviciile Comerciale Române (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzeşti, Someş Dej, Iaritex, Uzuc Ploieşti, Nova Textile Bumbac Piteşti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeş, Contactoare Buzău şi Inav Bucureşti.
Ştefan Vuza este cel mai bogat clujean potrivit Topului Forbes 2011. El ocupă locul 31 în topul naţional cu o avere de 130-140 de milioane de euro, având afaceri în industria uşoară, chimică şi construcţii de maşini.

Privatizarea amânată şi răs-amânată

Depunerea ofertelor de cumpărare a Oltchim trebuia să se facă până ieri, ora 12:00, iar licitaţia să aibă loc azi, însă şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a anunţat prelungirea termenului până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, precizând că până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii
„După multiple amânări, statul român este într-un moment în care termenele limite nu mai pot fi amânate, anulate, sau tergiversate (...) Având în vedere că data limită anunţată iniţial pentru18 septembrie avea ca scop să dea posibilitatea autorităţilor române să informeze partenerii internaţionali şi că există un termen de informare a conducerii partenerilor internaţionali (...) o scurtă amânare este posibilă şi dorim în spiritul transparent al legalităţii şi al intereselor legale să acordăm o scurtă amânare în procedura de selectare a ofertantului câştigător pe baza preţului”, a spus Vulpescu.
Şeful OPSPI a afirmat că vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Oltchim nu este o privatizare la cererea instituţiilor financiare internaţionale, ci un angajament la propria iniţiativă a statului român, asumat cu un an în urmă, „angajament al cărui scop nu este de a schimba proprietarul combinatului, ci stoparea acumulării de datorii şi a pierderilor”.
Vulpescu a adăugat că autorităţile române doresc să informeze ofertanţii şi pe toţi cei interesaţi în legătură cu condiţiile obţinute de statul român în negoicierile cu proprietarul Arpechim, care au început „la cel mai înalt nivel”, în data de 18 iulie.
Şeful OPSPI a anunţat luni că societăţi care reprezintă Gazprom au solicitat amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic.
Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a cerut, săptămâna trecută, în instanţă, anularea hotărârii AGA de la Oltchim prin care s-a aprobat metoda de privatizare, care presupune şi preluarea unor datorii de 1,8 miliarde lei către AVAS.
În dimineaţa zilei de luni Diaconescu a mai depus la Tribunalul Bucureşti două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim şi suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluţionarea cererii de anulare a deciziei AGA.

Executivul „a umblat” la privatizare

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter