Actualitate

Specialiştii europeni recomandă din nou vaccinarea fetelor împotriva HPV

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/16/05-vaccin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Campanie de vaccinare a fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani a avut rezultate dezastruoase.</strong>

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) recomandă, din nou, vaccinarea fetelor de 10–14 ani, împotriva HPV, virusul responsabil de declanşarea cancerului de col uterin.

În ţara noastră, Ministerul Sănătăţii a început, în 2008, o campanie de vaccinare la această categorie de vârstă, însă rezultatele au fost dezastruoase, majoritatea părinţilor refuzând să îşi vaccineze fiicele. În Europa, programul gratuit de vaccinare a fost introdus în 19 din cele 29 de ţări, însă rata de vaccinare este mai mică decât se preconizase, potrivit specialiştilor ECDC. În ţările UE, rata vaccinării variază între 17 şi 84%. În 2010, Portugalia și Marea Britanie au fost singurele state - dintre cele 7 care au publicat date despre vaccinarea anti-HPV - ale căror rate de vaccinare au depășit 80%, pentru grupurile vizate.


Conducerea ECDC a menţionat că statele europene vor fi nevoite să afle de ce ratele de vaccinare nu sutn mai ridicate şi să investească mai mulţi bani pentru încurajarea acestei acţiuni.

„Noi, autoritățile din domeniul sănătății publice, cadrele medicale, dar și părinții, împărțim responsabilitatea protejării a mii de femei împotriva cancerulului de col uterin. Trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că toate fetele cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt vaccinate. Statele europene vor fi nevoite să investigheze motivele pentru care ratele de vaccinare nu sunt mai ridicate și să investească mai mult în campanii care să încurajeze vaccinarea”, a declarat Marc Sprenger, directorul ECDC.


Cancerul de col uterin este al doilea cel mai răspândit tip de cancer după cel mamar, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 14 și 44 ani în UE. În fiecare ansunt diagnosticate 33.000 de cazuri noi de cancer de col uterin în UE și sunt înregistrate 15.000 de decese din această cauză. Cauza primară a cancerului de col uterin este infecția persistentă a tractului genital cu o tulpină HPV cu risc ridicat.

România are cele mai multe cazuri de cancer de col uterin din Europa.

abonare newsletter