Actualitate

Ziua Porţilor Deschise la Castelul Bánffy

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/14/12 mozaic main - castelul bnffy din bonida 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Expoziţii, instalaţii şi proiecţii cartate, duminică, la castelul din Bonţida.

Castelul Bánffy din Bonţida, odiniaoră supranumit „Versailles-ul Transilvaniei”, îşi va deschide porţile duminică, 16 septembrie, pentru toţi cei care vor să îl viziteze, în spiritul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Cu această ocazie, Fundaţia Transylvania Trust organizează o serie de evenimente în Castelul Bánffy din Bonţida cu scopul de a produce deschideri ale acestui spaţiu către manifestări culturale contemporane. Intervenţia se constituie, astfel, ca o invitaţie către artă și către publicul larg. Corpul castelului poate fi în continuare vătămat, dar asta nu înseamnă că și-a pierdut capacitatea extraordinară de a decupa și a conţine spaţii impresionante și încărcate cu frumuseţe.


Astfel el devine o oportunitate în care instalaţii la limita dintre artă contemporană și arhitectură se alătură moștenirii istorice pentru a crea un spaţiu hibrid, în care noul și vechiul coexistă și se potenţează reciproc. Vizitatorii sunt invitaţi astfel să participe la o experienţă spaţială inedită prin care umbrele triste ale trecutului sunt îndepărtate de lumina dinamică și suprafeţe albe.

Reinterpretare vizuală a castelului


Castelul primește, astfel, pe 16 septembrie o nouă folosinţă, cel puţin temporară, în care publicul poate reapropia ruina castelului prin intermediul unui eveniment de o seară. În acest sens, studioul arhitectural Atelier MASS, cel care va asigura conceptul vizual al manifestaţiei, propune o serie de instalaţii artistice făcând uz de materiale și metode de intervenţie minimale. Fragilitatea și efemeritatea instalaţiilor vor contrasta cu greutatea și stabilitatea pietrei și ale cărămidei, fără a naște un conflict.

Un văl din material textil va traversa încăperile castelului, croindu-și drum pe uși și ferestre, într-un gest de explorare, îmbrăţișare și cunoaștere. Triunghiuri din polistiren alb, luminate, vor fi suspendate de bolţi sau vor pluti pe lacul din curte, realizând o invazie a noului și utilizarea existentului. Lumini ambientale, proiecţii cartate, obiecte și suprafeţe geometrice abstracte, vor crea o senzaţie vizuală care va insufla viaţă nouă ruinei bătrânului castel. Texturile și cromatica vorbesc într-un limbaj contemporan despre vizibilitate, atragerea atenţiei, și reacţie împotriva uitării.


Proiecţie cartată pe ziduri

Evenimentul vă introduce în istoria Castelului Bánffy, începând cu ora 17.00, prin vizită ghidată in limba română și ora 18.00 în limba maghiară. Expoziţia fotografică ”Cetăţi, castele, conace” din clădirea Miklós va fi deschisă pe tot parcursul zilei. După lăsarea întunericului, instalaţiile artistice vor domina curtea și încăperile interioare ale castelului, iar proiecţia cartată pe una din clădiri, de la ora 21:00, va întregi ziua. Proiecţia inedită se va folosi nu numai de geometria clădirii Castelului, în proces de reastaurare, ci și de frumuseţea ei intrinsecă, şi, combinată cu selecţia sonor-eclectică realizată de Silviu Medeşan şi Alexandra Păcurar, garantează un spectacol audiovizual cu totul deosebit ce va pune în valoare ceea ce odinioară era supranumit „Versailles-ul Transilvaniei.” Intrarea va fi liberă.

abonare newsletter