Actualitate

Bill Moggridge, cel care a schimbat istoria IT-ului, a murit

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/13/bill moggridge.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În ziua de azi, laptopul a ajuns să ne fie indispensabil. Cu toate acestea, în primele decenii de dezvoltare a calculatoarelor, să vezi un calculator pe care ai fi putut să-l duci cu tine peste tot era ceva cu adevărat revoluţionar. </strong></p>


Designul laptopurilor, aşa cum îl cunoaştem acum, a fost creat de William Grant "Bill" Moggridge, un designer industrial din Londra, care a murit acum câteva zile de cancer, la vârsta de 69 de ani.

Moggridge a trăit şi a lucrat o vreme în Statele Unite, apoi s-a întors în Anglia, unde a studiat design industrial. La început s-a dedicat proiectării unor articole de decor interior, fabricând o mare parte dintre acestea pentru compania Hoover. Cu toate acestea, în 1972, Moggridge a făcut primii paşi în lumea tehnologiei, oferind un design celor de la Computer Technology Ltd, UK, care, în final, nu s-a mai produs. În 1979, designerul s-a întors în State şi şi-a deschis un birou în Silicon Valley, unde a pus bazele unei companii numite ID Two, firmă care a început să-şi facă relaţii cu Grid Systems Corporation, pentru care va proiecta primul laptop câţiva ani mai târziu.


GRiD Compass 1101, al cărui ecran se închidea peste o tastatură şi părea a fi o simplă servietă, avea să revoluţioneze lumea tehnologiei în 1982. Ecranul, produs de Sharp, avea o rezoluţie de 320x240 de pixeli, un procesor Intel 8086, 256 KB memorie RAM şi o carcasă de magneziu de culoare neagră. Greutatea acestui laptop era de 4,9 kilograme. Primii care l-au folosit au fost militarii. Un astfel de laptop a însoţit echipajul Discovery, în 1985, în multe investigaţii.

De-a lungul vieţii, pe lângă activitatea de designer pentru mai multe companii, Bill Moggridge a predat designul industrial în diferite universităţi, până când a fost numit director al companiei Cooper-Hewitt. Lui îi datorăm faptul că ne-a uşurat traiul şi pentru că putem folosi calculatorul într-un parc sau la o cafenea.


Foto: www.facebook.com

abonare newsletter