Actualitate

Mortalitatea infantile a scăzut puternic

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/13/mortalitate infantila.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Mortalitatea infantilă a scăzut cu aproape jumătate în lume în ultimele decenii, dar se concentrează acum în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, potrivit unui raport al UNICEF, relatează joi AFP. </strong></p>

 


Numărul de copii morţi înainte de împlinirea vârstei de cinci ani a scăzut de la 12 milioane, în 1990, la 6,9 milioane, în 2011, şi această scădere s-a accentuat, de la 1,8% anual în anii '90, la 3,2 % pe an între 2000 şi 2011.

''Rămân multe de făcut'', subliniază directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, precizând că, ''în medie, 19.000 de copii mor zilnic din cauze în mare parte evitabile''. Potrivit raportului, subzistă însă mari disparităţi între regiuni şi între grupuri sociale.

Cele mai mari progrese s-au înregistrat în patru mari regiuni - America Latină şi Caraibe, Asia de Est şi Pacific, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord -, unde rata mortalităţii infantile s-a înjumătăţit din 1990.

În Africa Subsahariană, scăderea n-a fost decât cu 39% şi, în medie, un copil din nouă nu trăieşte mai mult de cinci ani. Dar şi acolo scăderea se accelerează, cu 3,1 % pe an între 2000 şi 2011, faţă de 1,5 % între 1990 şi 2000. Ameliorarea este mai însemnată în estul şi sudul continentului, se subliniază în raport, ''graţie unor intervenţii masive pentru a combate principalele maladii, în primul rând HIV-SIDA, dar şi rujeola şi paludismul''.

În raport este menţionată şi ''o concentrare crescândă a mortalităţii infantile în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, care reprezintă peste 80% din decese în 2011 /respectiv 49% şi 33% în total/.

În 2011, în cinci ţări se concentra jumătate din decesele în rândul copiilor sub cinci ani: India /24% în total/, Nigeria /11%/, Republica Democrată Congo /7%/, Pakistan /5%/, China /4%/.

Conform raportului, ''sărăcia nu este singurul factor determinant, copiii se confruntă cu cel mai mare risc de deces înainte de împlinirea vârstei de cinci ani dacă s-au născut în zone rurale şi dacă mama lor n-a beneficiat de învăţământul primar''. Violenţa şi instabilitatea politică sunt şi ele circumstanţe agravante.

Unele ţări sărace, pornind de la un nivel foarte jos, au înregistrat progrese spectaculoase: Laos, cu o reducere a mortalităţii cu 72% între 1990 şi 2011, Timor-Leste cu 70%, Liberia cu 68% şi Bangladesh cu 67%.

Maladiile infecţioase reprezintă cauza a peste două treimi din decese: pneumonia /18%/, diareea /11%/ şi paludismul /7%/. De asemenea, 40% din decese survin în cursul primei luni de viaţă. Vârsta foarte tânără a mamei, lipsa ei de educaţie, de igienă şi de acces la apa potabilă dăunează supravieţuirii copilului.


În raport se preconizează o concentrare a resurselor pe regiunile şi grupurile cele mai afectate, investirea în protecţia mamei şi copilului, încurajarea accesului fetelor la educaţie şi participarea femeilor la decizii şi ameliorarea aparatului statistic. Agerpres

Ultimele Stiri
abonare newsletter