Actualitate

14 septembrie - Noaptea Albă a Filmului Românesc

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/11/12 noaptea filmului romanesc - afis.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cluj-Napoca va fi din nou gazda celei mai lungi nopţi dedicate filmelor autohtone.

 


Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce la Cluj-Napoca o selecţie a celor mai de succes filme româneşti, producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile. Întregul eveniment se va desfăşura în noaptea de vineri, 14 septembrie, în 15 locaţii din 4 oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, „Noaptea Albă a Bucureştiului”, „Noaptea Albă a Muzeelor  sau „Noaptea Albă a Galeriilor”, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.


Numărul de spectatori înregistraţi în ediţiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

Proiecţii la Cinema Victoria şi Casa TIFF


La Cluj-Napoca, cinefilii vor putea participa la maratonul producţiilor autohtone în 2 locaţii. Este vorba de Cinema Victoria, precum şi de Casa TIFF, cel mai nou şi mai activ spaţiu cultural din Cluj, inaugurat în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Intrarea la filme va fi liberă în ambele locaţii, în limita locurilor disponibile.

Spectacorii vor putea viziona o selecţie variată de filme a căror valoare a fost deja confirmată la festivaluri internaţionale de film. Printre acestea, a fost selectat şi „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, distins cu Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de la Sarajevo.


Din seria de proiecţii nu putea lipsi şi „Hot Shorts”, care introduce pe marile ecrane un set de trei scurtmetraje româneşti noi: în aproape 2 oe de filme, cinefilii vor putea viziona o dramă de familie şi două comedii (,,Tatăl meu e cel mai tare”, respectiv ,,Bora Bora” şi ,,În film la Naşu’”), acesta din urmă remarcându-se şi prin apariţia spectaculoasă a cineastului Francis Ford Coppola.

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor şi o selecţie a celor mai proaspete documentare. Printre acestea se regăseşte şi ,,Păcătoasa Teodora” (în regia Ancăi Hirte), film nominalizat la premiile Gopo 2012.


De asemenea, la Casa TIFF se vor proiecta şi o serie de scurtmetraje recomandate de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Printre acestea se numără ,,Blu” (în regia lui Nicolae Constantin Tănase), un scurtmetraj distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj la TIFF 2012, şi ,,Chefu”, o comedie regizată de Adrian Sitaru.

Fundaţia Arte Vizuale – Aniversare de 20 de ani

Un eveniment special din cadrul Nopţii îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare. FAV este o instituţie non-profit, apolitică şi independentă, fondată în 1992 de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile cu scopul de a-i sprijini pe tinerii cineaşti şi creatori din sfera artelor vizuale.

FAV a produs peste 80 de proiecte de film şi video: ficţiune, documentare, filme experimentale, filme promoţionale pentru creatorii din teatru, dans, muzică şi cinema, co-producţii, proiecte speciale şi multi-media. Câteva dintre acestea vor fi proiectate la Cinema Victoria în noaptea de 14 septembrie. Printre proiecţii se va regăsi şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, scurtmetrajul ,,Lindenfeld” (1994).

 

Program:

Cinema Victoria

19:00 – Toată lumea din familia noastră (2012), r. Radu Jude, 105′

21:00 – Hot Shorts (2012), r. Bogdan Mirică, Cristina Iacob, Radu Potcoavă, 98′

23:00 – Fundaţia Arte Vizuale – Aniversare 20 de ani

Lindenfeld 1994 (1994), r. Radu Muntean, 8′

Tonel şi Vieru (1995), r. Mugurel Vasiliu, 20′

Pot să intru cu tamponul în apă? (1996), r. Gaspar Csongor, 9′

Lucy Castle Hotea (1996), r. Vali Hotea, 18′

Bricheta lui Fanel (2001), r. Hanno Hoefer, 3′

Franzela exilului (2002), r. Alexandru Solomon, 26′

Boborul (2004), r. Radu Igaszag, 9′

 

Casa TIFF

18:00 – Gone Wild (2012), r. Dan Curean, 82′

20:00 – Păcătoasa Teodora (2011), r. Anca Hirte, 86′

22:00 – Scurtmetraje recomandate de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

Minute infinite (2011), r. Cecilia Felmeri, 18′

Reflex (2011), r. Andra Chiriac, 14′

Blu (2012), r. Nicolae Constantin Tănase, 21′

Sink (2012), r. Iulia Rugină, 37′

Vă e rău? (2011), r. Dan Cimpoeşu, 15′

Tabăra din Răzoare (2012), r. Cristi Iftime, 22′

Chefu’ (2012), r. Adrian Sitaru, 18′

Breath (2011), r. Attila Ban, 7′

Ţipătul (2012), Sebastian Cosor, 3′

Grand Hotel Italia (2011), r. Rodi Cotenescu, 16′

Aşteptând zorile (2011), r. Mihai Sofronea, 23′

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter