Actualitate

Clasa pregătitoare: Cluj - Clase cu 30 de elevi sau amenajate în grădiniţe din lipsă de spaţiu în şcoli

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/03_martie/06/elevi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La Cluj-Napoca unele clase pregătitoare vor avea şi câte 30 de elevi întrucât părinţii au recurs la diverse tertipuri pentru a-şi înscrie copiii în şcoli din zona centrală a oraşului, dar există şi situaţii în care clasele pregătitoate vor funcţiona în grădiniţe, nefiind spaţiu suficient în şcoli.

Unul dintre liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, "Nicolae Bălcescu", va avea patru clase pregătitoare, din care doar una cu 25 de elevi, restul având 26, 27 sau chiar 30 de elevi. Numărul stabilit de Ministerul Educaţiei este depăşit din cauza părinţilor care au recurs la diverse tertipuri pentru a-şi înscrie aici copiii.


Directorul şcolii, Marinela Zamfir, susţine că metodologia de înscriere a copiilor a permis părinţilor să folosească vize de flotant pentru adrese situate în vecinătatea unităţii de învăţământ. La unele adrese figurau chiar şi câte zece persoane, însă reprezentanţii şcolii spun că nu au ce face.

"Avem patru săli de clasă la parter, grupate pentru clasele pregătitoare, iar pentru clasa I au fost pregătite cinci săli, cu una mai mult decât a fost stabilit iniţial prin planul de şcolarizare, deoarece au fost foarte multe cereri din partea părinţilor. Metodologia de înscriere a copiilor a permis părinţilor să vină cu vize de flotant pentru adrese de pe străzi arondate şcolii. Erau chiar şi zece persoane la aceeaşi adresă, dar nu aveam ce face. Eu nu am nicio atribuţie de control şi nici nu pot să verific dacă acea familie locuieşte sau nu la adresa menţionată. Am cerut Poliţiei să verifice şi mi s-a spus că nici ei nu au bază legală pentru a face acest lucru. În ceea ce priveşte numărul mare de elevi din clasele pregătitoare, s-a aprobat o suplimentare a acestora, de la 25 la 27 de copii într-o clasă. Am făcut împărţirea în funcţie de mărimea acestor săli şi am ţinut cont şi de modul în care a intrat mobilierul. Avem şi o clasă cu 30 de elevi", a declarat Zamfir.


Potrivit acesteia, pentru începerea în bune condiţii a anului şcolar mai trebuie finalizată amenajarea toaletelor speciale şi montarea unor chiuvete la înălţimea elevilor de clasă pregătitoare.

În ceea ce priveşte clasa I, la Liceul "Nicolae Bălcescu", tot din cauza numărului ridicat de cereri din partea părinţilor, s-a ajuns în situaţia în care a fost amenajată o clasă în plus, într-o sală mică, de circa 15 metri pătraţi, unde vor învăţa 21 de elevi.


"Este puţin mai mică decât celelalte. Dacă vom fi lăsaţi să funcţionăm, va rămâne clasa aşa. Altă sală pentru această clasă nu văd posibilă pentru că suntem la maximum cu sălile de clasă", a explicat directorul liceului.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, consideră "inadmisibil" numărul mare de elevi din clasele pregătitoare.


"Noi am presimţit că lucrurile nu sunt tocmai în regulă în anumite zone în ceea ce priveşte începerea anului şcolar şi a proiectului cu clasa pregătitoare. La Liceul «Nicolae Bălcescu» am constatat nereguli din cauza managementului defectuos. Ei au primit patru clase pregătitoare şi patru de clasa I, mult prea multe pentru capacitatea şcolii. O clasă I va funcţiona într-un spaţiu impropriu şi am dispus să se găsească o altă soluţie pentru că nu vor avea autorizaţie sanitară de funcţionare în aceste condiţii. În plus, au depăşit şi numărul de elevi din clasele pregătitoare, ceea ce este inadmisibil în perspectiva a ceea ce s-a dorit cu această nefericită clasă zero", a spus Vuşcan.

El este de părere că proiectul clasei pregătitoare produce deja "efecte nedorite" asupra copiilor şi părinţilor.


"Trăim în România şi de aici provin situaţiile cu numărul mare de elevi dintr-o clasă şi a numărului ridicat de clase, din presiuni de tot felul. Părinţii îşi doresc ca micuţii lor să înveţe în şcoli din centru, mai serioase. Din păcate, mentalitatea că numai în centru se face şcoală serioasă trebuie depăşită. E inadmisibil să aducem copii din cartiere să înveţe în zona centrală. Cu reglementările impuse la clasa pregătitoare, părinţii au fost nevoiţi să îşi facă viză de flotant ca să poată să îşi înscrie copiii. Deci am produs un deranj extraordinar de mare de care nu ar fi fost nevoie în acest an. A fost o acţiune total nepregătită, legiferată fără să fie deloc pregătită", a spus prefectul judeţului Cluj.

El afirmă că în mai multe localităţi din mediul rural clasele pregătitoare au fost înfiinţate în clădirile grădiniţelor, în condiţiile în care şcolile nu au avut spaţiu suficient.

"Este vorba de comunităţi care şi-au păstrat copiii de la clasa pregătitoare în grădiniţe, iar efectul scontat în ceea ce priveşte această clasă a dispărut. Avem astfel de exemple în Sânpaul, Aşchileu, Aghireş, Gârbău. Poate nici nu era rău să rămână în grădiniţe aceşti copii, ca să nu fie create atâtea situaţii delicate. Am tot contestat încă de anul trecut clasa zero şi modul în care se derulează aceasta, dar bulgărele de zăpadă pornise deja şi nu mai putea fi oprit", a susţinut prefectul judeţului Cluj.

În judeţul Cluj vor funcţiona 257 de clase pregătitoare în 129 de şcoli, numărul total de elevi înscrişi fiind de 3.953.

mediafax

abonare newsletter