Actualitate

Studiu: De ce atracţia între prieteni este, de fapt, o povară

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/11/prieteni.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un studiu al cercetărilor americani pune într-o lumină nouă o problemă dezbătută în repetate rânduri: prietenia cu o persoană de sex opus, posibil considerată benefică pentru o relaţie amoroasă, este, de fapt, o povară pentru majoritatea oamenilor, scrie Mediafax.

Dintre respondenţii studiului, 32% au fost de părere că atracţia faţă de prieteni i-a costat scump, în timp ce doar 6% dintre ei au spus că le-a adus beneficii, informează Daily Mail.


Rezultatele au arătat, de asemenea, că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la o părere negativă asupra atracţiei faţă de prietenii de sex opus.

47% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 23 de ani au descris atracţia ca fiind un dezavantaj într-o prietenie cu cineva de sex opus, părere care a fost împărţită de 22% dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă.


Studiul a relevat şi că prieteniile între persoane de sex opus ar putea pune în pericol relaţiile amoroase. 38% dintre femei şi 25% dintre bărbaţi, în ambele cazuri cu vârstele între 27 şi 50 de ani, au spus că gelozia partenerului de viaţă este unul dintre aspectele care îngreunează menţinerea unei prietenii cu cineva de sex opus. În plus, odată cu creşterea atracţiei respondenţilor pentru prietenul în cauză, scade nivelul de satisfacţie faţă de actuala relaţie amoroasă, au spus cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Eau Claire.

Într-un alt studiu, 88 de bărbaţi şi de femei de aproximativ 20 de ani, care au venit la laborator însoţiţi de câte un prieten de sex opus, au fost chestionaţi, pe perechi, în legătură cu relaţiile lor de prietenie. Fiecare participant a trebuit să îşi clasifice nivelul de atracţie faţă de prietenul său pe o scară de la 1 la 9. Valorile medii s-au situat la valoarea 5, la ceea ce au ales bărbaţii faţă de femei, şi la 4 în cazul femeilor faţă de bărbaţi.


"Strategiile de împerechere ar putea influenţa implicarea oamenilor în prieteniile de sex opus, aşa cum sentimentele oamenilor faţă de indivizii de acelaşi sex pot afecta, fără intenţie, relaţiile în care intenţia conştientă este de natură platonică", au spus atunci cercetătorii.

Foto: www.facebook.com

Ultimele Stiri
abonare newsletter