Actualitate

Borbely: Nu va fi uşor să recâştigăm încrederea în cadrul Comisiei Europene

<p /><strong /><span style="margin: 0px; padding: 0px; position: static; cursor: auto; color: #333333; text-decoration: none; border: medium none;" /> <img src="documente/stories/2012/09_septembrie/06/europa.png" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că, după disputele politice din ultimele trei luni, nu va fi uşor ca reprezentanţii României să "recâştige încrederea" în faţa Comisiei Europene, spunând că politicienii UDMR au încercat să îi "liniştească" pe unii lideri din grupul PPE, arată Mediafax.

Borbely a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că din disputele politice din ultimele trei luni nu a câştigat nimeni, iar România a pierdut, această situaţie având efecte şi în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.


Liderul UDMR a susţinut că este în sarcina Guvernului şi a "celor care trebuie să discute cu UE, cu Comisia Uniunii Europene" să le explice că, chiar dacă au fost unele evenimente politice în ultimele luni, România funcţionează în continuare ca un stat de drept.

"Asta nu înseamnă că nu avem probleme, evident, cu unele instituţii ale statului, dar trebuie să le rezolvăm aici. Din păcate, s-a intrat într-o dispută şi cu Comisia Uniunii Europene şi cu unele ţări din UE. Nu ajută la nimic, eu sper că diplomaţia din România e capabilă, şi cu Germania, şi cu celelalte ţări, să explice şi să readucă România la acel statut pe care l-a avut, ştim foarte bine, acum câteva luni", a susţinut Borbely.


El a apreciat că nu va fi uşor ca reprezentanţii României să "recâştige încrederea" în faţa Comisiei Europene, arătând că politicienii UDMR au încercat să îi "liniştească" pe unii lideri din grupul partidelor politice populare din UE, din care face parte şi Uniunea.

"În ceea ce priveşte apartenenţa UDMR la Partidul Popular European, chiar ieri ( miercuri - n.r.) am avut o discuţie cu un politician din Germania, care e şi în PPE, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul Germaniei, pe care îl cunosc de ani de zile, e în România. Am discutat şi cu preşedintele (Wilfried) Martens al PPE acum două luni, am explicat care e poziţia noastră şi am încercat să îi liniştim. Noi participăm împreună cu PDL şi organizăm împreună Congresul din octombrie - deci suntem acolo şi nici nu se pune problema sau vreun semn de întrebare, se va ţine acest Congres, nu e niciun fel de problemă. Să vedem, sper să participe cât mai multe personalităţi din Europa şi atunci ajutăm în acest sens. Pentru că s-a închis un capitol, acum fiecare să-şi lingă rănile şi să privim în viitor. Cam acesta e mesajul nostru. (...) Sper ca în perioada următoare puţin-puţin să se liniştească lucrurile, dar nu va fi uşor. Nu va fi uşor să recâştigăm încrederea în cadrul Comisiei Uniunii Europene şi la Uniunea Europeană va trebui să demonstrăm acest lucru (că disputele politice s-au încheiat - n.r.)", a arătat el.


Borbely a lansat un apel către reprezentanţii clasei politice din România să "încerce să privească în viitor", să fie "mai reţinuţi în declaraţii", întrucât "una e campania internă şi alta e relaţia cu CE şi cu ţările importante din UE", să se preocupe de propria "ogradă" şi să demonstreze în primul rând că lucrurile funcţionează în ţară.

Întrebat dacă premierul ar trebui să se abţină să le dea replica unor oficiali europeni, Borbely a precizat că el se referă la toţi politicienii din România.


"Să stăm mai liniştiţi în această perioadă, acesta e sfatul meu. Nu va fi uşor, pentru că, pe de o parte, au fost foarte multe informaţii, şi trunchiate, care au ajuns nu în totalitate la CE sau la UE şi au fost nişte evenimente care au alimentat aceste suspiciuni. Ar trebui acum ca toţi politicienii să înţeleagă că interesul naţional al României este să strângem rândurile, să ne uităm ce facem cu economia, fiecare partid să se pregătească de alegeri şi să nu ne ocupăm de alte probleme. Şi în ceea ce priveşte diplomaţia, nu cred că e bine dacă vii pe două voci sau spui altceva din partea unei instituţii sau altei instituţii. Ar trebui să fie un consens şi o singură voce sau o singură concepţie în ceea ce priveşte mesajele către UE", a adăugat Laszlo Borbely.

Ultimele Stiri
abonare newsletter