Actualitate

Teste Babeş-Papanicolau gratuite

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/06/02-teste.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Programul a debutat miercuri în judeţele Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

 


Testarea Papanicolau gratuită, în cadrul Programului Naţional de screening al Ministerului Sănătăţii pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, a început miercuri în judeţele Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Testarea gratuită va fi extinsă, din 10 septembrie, în alte patru judeţe şi Bucureşti, informează Mediafax. „Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş Papanicolau în cadrul programului gratuit al Ministerului Sănătăţii care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, primele şase judeţe fiind Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Din 10 septembrie, programul debutează şi în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Bucureşti, Ilfov”, a declarat, agenţiei Mediafax, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. Până la sfârşitul anului, programul va fi funcţional în toată ţara.


Ministerul Sănătăţii (MS) are în vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru acest program. În cinci ani vor fi incluse în program aproximativ şase milioane de femei.

Care sunt paşii de urmat


Potrivit ministrului, paşii pe care trebuie să-i urmeze o pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli. „Ea se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise către centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”, a explicat ministrul.

În 2012, Programul de screening are un buget alocat pentru testare este de 66 de milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătăţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter