Actualitate

Expoziția „Apărătorul cauzei Copiilor - Povestea lui Janusz Korczak”, la Libraria Book Corner

<p /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/05/janusz-korczak.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Centrul Ratiu pentru Democratie organizează în perioada 3 septembrie - 5 octombrie, la Libraria Book Corner Cluj-Napoca, expoziția “Aparatorul cauzei Copiilor - Povestea lui Janusz Korczak”, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez București și Librarium Book Corner.

Alcatuită din 16 planșe bazate pe cartea omonimă a pictorului Tomek Bogacki, expoziția celebrează viața și moștenirea lui Janusz Korczak, reputat pedagog, medic și apărător al drepturilor copilului. Respectul pentru individualitate și încrederea în puterea educațională a responsabilității sunt câteva dintre coordonatele viziunii sale. Conform acesteia, copiii merită același respect ca și adulții, procesul de educație trebuie bazat pe înțelegerea nevoilor personale ale fiecărui copil și adaptat acestor nevoi, rolul principal al educatorului fiind acela de a asculta atent și de a ajuta copiii să ajungă prin forșe proprii la adevăr.

Janusz Korczak li-a dedicat viașa activității în folosul copiilor și muncii împreună cu aceștia și a condus două centre pentru orfani polonezi și evrei. A murit alături de copiii pe care îi luase în grijă în lagarul de exterminare nazist de la Treblinka. 2012, declarat de Seimul Poloniei anul Korczak, marchează 70 de ani de la moartea sa și 100 de ani de la înființarea Casei Orfanilor, celebrul orfelinat pentru copii evrei de pe strada Krochmalna nr. 92.

Korczak declara că drepturile omului încep cu drepturile copilului, conceptul lui novator aflându-se la baza Convenției privind Drepturile Copilului, cel mai important document internațional destinat ocrotirii drepturilor și libertăților copilului.

Centrul Rațiu pentru Democrație, gazda expoziției, a organizat în perioada iulie-august, în cadrul programului Diversitate Culturală prin Dialog, mai multe ateliere și discuții dedicate perspectivei lui Korczak asupra educației, rolului pedagogului și promovării respectului, comportamentului tolerant și viziunii multiculturale în rândul tinerilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter