Actualitate

Mii de moți au sărbătorit împreună de Ziua Minerului la Roșia Montană

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/04/stadionul minerul - 2 sept 2012.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Muzica, voia-bună și amintirea perioadei mineritului au animat Stadionul Minerul.</strong></p>

 

Peste 4.000 de moți și vizitatori din toată țara au participat duminică, 2 septembrie, la cea mai importantă sărbătoare a Roșiei Montane: Ziua Minerului, ce păstrează vie tradiția minerească de aproape două mii de ani a locului.


Stadionul Minerul a fost animat toată ziua de muzică, voie-bună și amintiri ale vremurilor când mineritul făcuse din Roșia Montană cea mai prosperă localitate din zonă. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Roșia Montană, în parteneriat cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Ca și în anii trecuți, am sărbătorit Ziua Minerului așa cum se cuvine, cu gândul la tradițiile minerești ale localității noastre. Suntem mândri să fim una dintre cele mai vechi comunități miniere ale Europei,  cu o istorie de aproape 2.000 de ani, și ne dorim să ne întoarcem la bunăstarea pe care o aduce mineritul”, a declarat primarul Roșiei Montane, Eugen Furdui. Acesta le-a amintit guvernanților de la București că Roșia Montană îi așteaptă să avizeze proiectul minier, singura șansă reală de revitalizare și dezvoltare a zonei, care va aduce locuri de muncă și un nivel de trai mai bun pentru comunitate.


Programul Zilei Minerului a început cu un mini-campionat de fotbal, urmat de Cupa Ardealul la rugby, un sport tot mai iubit de roșieni. Sărbătoarea a continuat cu o petrecere în stil mineresc, unde atmosfera a fost întreținută de o pleiadă de cântăreți de muzică populară și ușoară. Au cântat pentru minerii din Apuseni și prietenii lor Mirela Petrean, Tinu Vereșezan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Șopterean, Grupul Instrumental „Dor”, „Copiii de Aur”, Corul Minerilor, Deepcentral și rapperul Puya, iar seara s-a încheiat cu un grandios foc de artificii.

Pe parcursul zilei, câteva sute de persoane au participat la vizitele ghidate gratuite în Roșia Montană, organizate de Roșia Montană Gold Corporation. Traseele au inclus cariera Cetate, stația pilot de epurare a apelor acide din Roșia Montană, galeria Cătălina-Monulești și câteva dintre casele deja restaurate de companie sau aflate în curs de restaurare din centrul istoric.


Vizitele au reprezentat un prilej pentru foștii mineri, dar și pentru turiştii din toată țara, să-și amintească de perioada exploatărilor de la Roșia Montană, când șomajul era aproape inexistent și familiile de aici aveau un trai bun, și să-și exprime speranța că începerea proiectului minier va face localitatea să se dezvolte.

„Ne dorim ca acest proiect minier să demareze cât mai repede, vrem ca aici, în inima Apusenilor, să ne mândrim cu o mină modernă, prin care să putem avea şi mediul curat, şi cultura, şi tradiţiile, şi patrimoniul puse în valoare. Este ceea ce spunem de ani de zile: mineritul, activitatea tradiţională care defineşte identitatea zonei, trebuie să continue şi de acum înainte, pentru a asigura Roşiei Montane dezvoltarea economică, socială şi culturală de care are nevoie”, a mai arătat Eugen Furdui.


Ziua Minerului este un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. În 2009, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book: cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul - peste 100 de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial.


Ultimele Stiri
abonare newsletter