Actualitate

Aveţi asigurare facultativă a locuinţei? Nu mai e suficient!

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/30/04-asigurari.jpg" border="0" align="left" />De săptămâna viitoare, toţi proprietarii de locuinţe trebuie să încheie o asigurare obligatorie, chiar dacă deţin una facultativă.</strong>

Potrivit noilor modificări aduse de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) legislaţiei secundare, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, asigurarea facultativă se va încheia doar în completarea celei obligatorii.

„Toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea nr. 260/2008,  societăţile de asigurare, vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale – PAD”, se explică într-un comunicat de presă CSA.
Până în prezent, cei care aveau o asigurare facultativă care includea riscurile incluse în poliţa PAD, respectiv riscul de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren erau scutiţi de încheierea unei poliţe obligatorii.

Binele cetăţeanului secundar trăiniciei organismelor statului

Măsurile au fost luate pentru a salva Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), organism care administrează asigurarea obligatorie a locuinţelor, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, la conducerea căruia se află acum vicepreşedinta PSD Cluj, Aurelia Cristea.
PAID se află intr-o scădere drastică începand cu luna septembrie a anului precedent. Astfel, numărul poliţelor PAD a scăzut la finele lunii iulie 2012. la circa 246.000, aproape la jumătate faţă de luna precedentă şi de 3 ori mai puţin faţă de vârful atins în luna august din anul precedent, de aproximativ 820.000 de poliţe.

De săptămâna viitoare, toţi proprietarii de locuinţe trebuie să încheie o asigurare obligatorie, chiar dacă deţin una facultativă.

Din cauza faptului că riscul de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren este redus, clujenii aruncă practic cu banii pe fereastră încheind o asigurare obligatorie, de aici venind şi reticenţa.
„Clujenii ştiu că probabilitatea de a avea nevoie de despăgubiri de la asiguratori este foarte mică în cazul celor trei riscuri asigurate obligatoriu aşa că preferă să încheie poliţe facultative”, mărturiseşte Ligia Dan, agent de asigurări.
Statisticile CSA confirmă insuccesul clujean al asigurărilor obligatorii – în iulie a.c. au fost încheiate aproape 3.000 de asigurări în judeţeul nostru, faţă de Iaşi unde au fost semnate peste 9.000 de poliţe sau de Constanţa unde s-au încheiat 14.800 de asigurări.  
Precizăm că o asigurare facultativă de locuinţă acoperă riscuri cu mai mare iminenţă locală, printre care se numară: incendiu, furt, explozie, asigurarea bunurilor din interiorul casei, deteriorarea instalaţiilor de apa, greutatea stratului de zăpadă sau asistenţa în caz de daună.

abonare newsletter