Actualitate

Tururi ghidate în Roşia Montană, de Ziua Minerului

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/30/galeria catalina-monulesti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vizitatorii şi localnicii din Roşia Montană vor putea vizita, cu ghid, mai multe puncte de atracţie din localitate, de Ziua Minerului care are loc duminică. Traseele cu ghid sunt organizate între orele 10.00 – 17.00. </strong>

Primul traseu include fosta carieră și stația pilot de epurare a apelor acide din Roșia Montană, o premieră în România, iar al doilea traseu, galeria Cătălina-Monulești care păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. De asemenea, în cadrul celui de al treilea tur, toţi cei interesaţi vor putea vizita casele restaurate sau aflate în curs de restaurare din centrul istoric al localităţii.  
O nouă ediţie a Zilei Minerului va avea loc duminică, 2 septembrie, pe stadionul Minerul din Roşia Montană, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Roșia Montană, în parteneriat cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Cu această ocazie, turiştii, dar şi localnicii, vor avea posibilitatea de a vizita şi de a se informa despre ultimele obiective şi investiţii pe care RMGC le-a realizat în comunitate.
Astfel, vizitatorii vor putea participa la tururi ghidate gratuite în Roșia Montană, organizate de RMGC pe trei trasee, în ziua de duminică, între orele 10.00 - 17.00.

Vizită în fosta carieră şi la staţia de epurare a apelor acide

Primul traseu include o vizită în fosta carieră și la stația pilot de epurare a apelor acide din Roșia Montană. Vizitatorii vor putea vedea cum arată cariera Cetate în prezent, după închiderea exploatării de stat care s-a desfășurat în perioada 1971-2006. În contrast cu vechea tehnologie, ale cărei urme se văd şi astăzi la Roşia Montană, stația pilot de epurare a apelor acide reprezintă o investiţie modernă şi o premieră în România, testând două metode pentru curățarea apelor acide care se scurg din vechile galerii miniere.

Galeria Cătălina-Monuleşti poate fi vizitată


A doua variantă propusă de organizatori pentru vizitare este Galeria Cătălina-Monulești care păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. În trecut, aici a fost descoperit întâmplător cel mai mare lot de tăblițe cerate romane.
Al treilea traseu propune un tur al caselor restaurate/aflate în curs de restaurare din centrul istoric. Până în prezent, 16 clădiri au fost incluse în programul de reabilitare şi refuncţionalizare a centrului istoric şi pentru alte 160 s-au efectuat lucrări de mentenanţă şi intervenţii de urgenţă.
Înscrierile și plecările se vor face de la punctele de informare ale proiectului minier din Piața Veche, iar vizitatorii vor primi echipament adecvat și vor fi instruiți cu privire la măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecte pe parcursul circuitelor.
Mii de locuitori din Munții Apuseni și vizitatori din toată țara sunt așteptați la Roșia Montană duminică, 2 septembrie, la tradiționala sărbătoare a Zilei Minerului.

Ziua Minerului, sărbătorită anual

Ziua Minerului este un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. În 2009, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book: cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul - peste 100 de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial.


abonare newsletter