Actualitate

Atenţie cu cine vorbiţi la telefon! Puteţi fi înşelaţi!

<p /><strong /><img src="http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6IL8Fo527MxVtBnfWCdNL6XwOovOReGOjw0bDCIgF366FrQGW&t=1" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj prezintă, cu scopul de a preveni înşelăciunile prin corespondenţă, modalitatea de lucru a infractorilor.

Potrivit, IPJ Cluj, de cele mai multe ori, persoana care contactează telefonic posibilele victime se prezintă drept operator la o societate de telefonie mobilă/fixă sau prezentator al vreunei emisiuni TV sau radio.


Aceasta informează victimele că au câștigat un premiu în valoare de 10.000 – 50.000 euro iar pentru a putea intra în posesia  lui trebuie : să plătească un comision de transfer bancar în valoare de *** lei/euro, să cumpere cartele de reîncărcare a creditului pentru diferite rețele de telefonie mobilă, de cele mai multe ori cu valoare de peste 10 euro și comunicarea codului de reîncărcare (pentru realizarea acestui  demers victima are la dispoziție 15 – 30 minute, pentru a nu avea timpul necesar să verifice veridicitatea informațiilor primite) sau să le comunice datele personale (nume, prenume, adresă exactă, număr telefon mobil, adresă de corespondență electronică – e-mail).

Pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor, poliţia îi sfătuieşte pe clujeni să: ignore mesajele (primite prin email sau telefonic) în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie (concurs la care nici măcar NU AȚI PARTICIPAT!!), să Nu daţi curs solicitării de a suna la un număr de telefon indicat de a trimite o sumă de bani sau de a achiziţiona un alt produs pentru a putea primi premiul la care aţi fost anunţat câştigător! Verificaţi autenticitatea concursului sau promoţiei direct la organizator, vă protejaţi de furtul de identitate! Acesta presupune utilizarea informaţiilor personale ale unei persoane, fără ca ea să cunoască acest fapt sau să îşi dea acordul. În acest sens nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Acestea pot fi folosite ulterior în mod fraudulos.


Mai mult, nu le permiteţi vânzătorilor care vă contactează telefonic să vă convingă să cumpăraţi anumite produse sau să efectuați diverse servicii de transfer de bani, de achiziționare de cartele sau de comunicare a datelor dumneavoastră personale şi nu acceptaţi să plătiţi în avans pentru diverse bunuri. Plătiţi bunurile doar când vă sunt livrate, după verificare.

 

abonare newsletter