Actualitate

Bani, acuze și datorii neonorate

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/29/03-magdalena lucia suciu - primar chinteni mars de protest al femeilor din psd rp 29.jpg" border="0" align="right" />Guvernul transmite democrat-liberalilor că sumele din Fondul de rezervă au fost alocate de Cabinetul Ungureanu și că actualul guvern doar le-a blocat.</strong>

Guvernul României a reacţionat ieri, la poziţia PDL Cluj potrivit căreia actualul Executiv ar fi alocat în mod discreţionar bani din Fondul de rezervă bugetară pentru unităţile administrativ-teritoriale, arătând că alocările respective au fost făcute de Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu.

La începutul acestei săptămâni, organizația Cluj a PDL a dat publicității un comunicat prin care condamna modul discreţionar cu care Guvernul condus de Victor Ponta a alocat anumite sume din fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unităţile administrativ- teritoriale. PDl aprecia acest gest drept „încă o palmă dată clujenilor de către Guvernul Ponta”.
„PDL Cluj condamnă modul discreţionar în care Guvernul condus de Victor Ponta a alocat anumite sume din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unităţile administrativ-teritoriale.
Constatăm cu stupoare faptul că din lista de 69 de comune din 21 de judeţe ale ţării pentru care s-au alocat fonduri pentru plata unor arierate nicio comună clujeană nu a primit acest supliment financiar din partea Guvernului Ponta, lucru care nu s-a întâmplat în timpul guvernării PDL. În judeţul Cluj există 85 de unităţi administrativ-teritoriale, iar un număr semnificativ dintre acestea au nevoie urgentă de fonduri pentru plata angajaţilor precum şi pentru plata unor datorii restante", reprezentanţii PDL Cluj.

Puterea spune că n-a dat, ci a blocat

Ieri dimineață, Guvernul s-a simțit dator să răspundă atacului pronit de la Cluj. „Atacul PDL Cluj este demagogic şi se bazează pe informaţii greşite. Sumele la care PDL Cluj face referire au fost alocate de către cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, înaintea alegerilor locale. Aceste sume au fost blocate de către Guvernul actual. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale, Guvernul a dispus plata doar pentru acele unităţi administrativ-teritoriale care înregistrează arierate sau care au nevoie de sprijin pentru cofinanţarea unor proiecte europene“, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit reprezentanţilor guvernului, criticile făcute de PDL Cluj sunt „neîntemeiate“.
„În ceea ce priveşte sumele direcţionate în urma recentei rectificări bugetare, Guvernul României precizează că este prima dată în ultimii ani când acest lucru se întâmplă fără a se ţine cont de culoarea politică a autorităţilor locale. Guvernul României va recurge la Fondul de rezervă doar în cazuri de urgenţă, în conformitate cu legea“, se mai arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

Până una-alta, primăriile au rămas datoare

Localităţile din Cluj au datorii şi cheltuieli, subliniază unii dintre primarii judeţului Cluj şi care până una alta, îi ţin în loc. Primarul de la Aşchileu, Ioan Porumb ( PDL) susţine că pentru banii luaţi înapoi, în luna mai, există un proces astfel încât, Guvernul Ponta ştie probabil că va pierde acel proces iar „noi ne vom recăpăta acei bani înapoi“. „Sunt facturi care trebuie achitate, pentru un proiect privind asfaltarea de drumuri, erau datorii, peste două miliarde de lei. Iar în privinţa banilor pe care ni i-au luat în luna mai, acum noi avem un proces cu ei, pentru banii care au fost luaţi atunci, destinaţi tot pentru plata arieratelor. Să vedem ce se va întâmpla la proces“, a mai spus Porumb pentru Monitorul de Cluj.

Datorii la a treia aniversare

Şi primarul din Câţcău vorbeşte de datorii, vechi chiar de trei ani. „Avem de plătit datorii de exemplu, pentru extinderea alimentării cu apă, este vorba despre 300.000 lei. Mai avem o reabilitare a Şcolii generale, de vreo trei ani, în valoare de 65.000 lei“, a spus Călin Mureşan (PNL). Primăriţa de la Chinteni, Lucia Suciu (PSD), a subliniat însă că „şi noi avem de plătit datorii, da am convingerea că Guvernul Ponta va găsi soluţii pentru rezolvarea acestor probleme“. Primarul localităţii Băişoara, Minodora Luca (PDL) vorbeşte, în schimb, despre câteva proiecte care vizează lucrări de modernizare a unor drumuri şi realizarea unui pod, în valoare de 4 milioane lei noi. „În privinţa investiţiilor, în ultimii patru ani s-a construit foarte mult în judeţ, indiferent de culoarea politică a primarului. Dacă de exemplu unii nu au primit bani la un moment dat, au primit altă dată, dar tot au primit, astfel încât s-au realizat multe lucruri în judeţ“, a spus şi Minodora Luca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter