Actualitate

Barack Obama şi Mitt Romney, cot la cot în sondajele de opinie

<p /><strong /><span style="margin: 0px; padding: 0px; position: static; cursor: auto; color: #333333; text-decoration: none; border: medium none;" /> <img src="documente/stories/2012/08_august/29/mitt.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, îl devansează cu un punct pe preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama în intenţiile de vot şi este perceput ca fiind mai capabil să redreseze situaţia economică a ţării, potrivit unui sondaj publicat luni, relatează AFP, arată Mediafax.

În timp ce convenţia naţională a partidului republican, amânată cu o zi din cauza furtunii tropicale Isaac, s-a deschis marţi la Tampa, în Florida, acest sondaj al Washington Post/ABC News îi conferă un uşor avantajlui Mitt Romney, acesta obţinând 47 la sută din intenţiile de vot faţă de 46 la sută pentru Barack Obama.


Realizat pe un eşantion de 857 de alegători în perioada 22-25 august, această anchetă are o marjă de eroare de 4 puncte procentuale. Potrivit sondajului, opt alegători din zece consideră că economia este în stare proastă, iar 50 la sută dintre ei consideră că Mitt Romney este mai capabil să gestioneze situaţia decât rivalul său democrat (43 la sută).

Sondajele naţionale nu oferă totuşi decât o imagine incompletă a jocurilor prezidenţiale. În noiembrie, americanii vor desemna 538 de "mari electori" repartizaţi proporţional cu populaţia celor 50 de state.


Pentru a fi ales preşedinte este necesară câştigarea a cel puţin 270 de astfel de "mari electori" şi în acest sistem, candidatul care se situează pe primul lor într-un stat câştigă toţi delegaţii acestuia.

Sondajul dezvăluie, de asemenea, că Romney inspiră mai multă încredere în ceea ce priveşte gestionarea economiei, iar Barack Obama păstrează un avantaj net în privinţa problemelor sociale.


Totuşi, potrivit sondajului Washington Post/ABC News, majoritatea alegătorilor văd într-o lumină negativă proiectele lui Ryan de a tăia din programele federale cum ar fi sistemul de asigurări sociale pentru persoanele în vârstă, Medicare. Două treimi dintre persoanele chestionate asigură, de asemenea, că alegerea lui Paul Ryan nu le va modifica opţiunea la 6 noiembrie.

Un alt sondaj apărut luni şi realizat de Latino Decisions îi conferă lui Obama un mare avantaj în faţa adversarului său (65 la sută faţă de 26 la sută) în rândul unui electorat decisiv şi anume comunitatea hispanică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter