Actualitate

Tânăra care a lăsat Miss Universe pentru studii în Italia şi Franţa

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/27/12-27elenakujimissuniverse.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O studentă la două facultăţi, la Litere şi Filosofie la Modena, în Italia, şi la Litere, secţia franceză-italiană, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, bistriţeanca Elena Kuji a renunţat la Miss Universe ca să studieze în străinătate, dar vrea să se întoarcă în România în anii următori.

În vârstă de 21 de ani, Elena Kuji a absolvit, în urmă cu doi ani, cu media 10.00, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Elena Kuji a fost singura din generaţia ei care a obţinut această performanţă care a încununat, de altfel, 12 ani de şcoală în care a strâns nu mai puţin de 84 de diplome la olimpiade şi concursuri.


Înainte de examenul de bacalaureat, tânăra bistriţeancă s-a înscris la Miss Universe. „Eram în clasa a XII-a, am fost la Bucureşti, am fost selecţionată printre finaliste, dar am plecat la miezul nopţii din Bucureşti fiindcă dimineaţa aveam bacalaureatul.”, a declarat pentru Mediafax Elena Kuji.

Experienţa italiană


Imediat după bac, Elena Kuji s-a înscris la facultate în Italia, deşi cunoscuţii o sfătuiau să înveţe în Franţa sau în America. A ajuns acolo după ce a fost invitată de Ministerul de Externe al Italiei să facă un tur al universităţilor. S-a informat timp de doi ani despre situaţia şcolilor italiene, a dat interviuri la numeroase universităţi şi, în final, între cele din Milano şi Modena, a ales-o pe cea din urmă.

Elena se declară „extrem de încântată” de alegerea ei. „Tocmai pentru faptul că m-am informat foarte mult, ştiam unde e supermarket-ul, ce cursuri am, fiindcă participasem la ele înainte să mă înscriu la facultate”, a declarat studenta. S-a acomodat foarte uşor, iar experienţa totală a fost „mai mult decât frumoasă. Mă simţeam italiancă!” După primul an în Italia, Elena a primit o bursă la Sorbona, în Paris.


De la Miss Universe la diplomaţia culturală

În ce priveşte Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, secţia franceză-italiană, unde mai este studentă, Elena spune că lucrurile nu stau la fel ca în străinătate. „Ar fi necesar să fie mai mult un ajutor de a-ţi deschide ochii, de a privi lumea cu alţi ochi şi de a avea argumente la tot ce ţi se întâmplă în jur. Eu cred că asta ar trebui să ne înveţe în universitate”, observă tânăra. În Italia, Elena Kuji studiază „Limbi şi culturi europene”. Aşa se numeşte şi licenţa ei, care se îndreaptă, însă, spre diplomaţia culturală.


Elena Kuji s-a înscris în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), o asociaţie din care fac parte peste 6.000 de studenţi din toată lumea. Elena a decis să se implice mai mult în activitatea LSRS şi a trecut, treptat, în echipa centrală. Astăzi ocupă poziţia de vicepreşedinte adjunct pentru relaţia cu filialele şi are în grijă filialele LSRS din întreaga lume, din China până în America.

Se va întoarce acasă după masterat


Cu toate succesele „în afară”, Elena Kuji spune totuşi că, la finalizarea studiilor, doreşte să se întoarcă acasă. Cât despre concursul Miss Universe, Elena Kuji nu exclude să se mai înscrie o dată în această competiţie. „E cel mai renumit şi de calitate concurs de frumuseţe din lume. Dacă ne uităm şi studiem puţin industria, e mai mult decât o defilare pe podium, nişte tocuri şi un machiaj strident. Nu am participat fiindcă anul acesta am avut şi un alt program şi nu m-a interesat niciodată în mod special această direcţie, dar până la 26 de ani am timp”, a spus tânăra.

Ultimele Stiri
abonare newsletter