Actualitate

Prima decizie în războiul smartphone-urilor: Samsung a copiat patente Apple

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/27/05-apple.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Compania condusă de Tim Cook va primi despăgubiri de peste 1 miliard de dolari.

Apple a câştigat procesul de la San Jose pe care i l-a intentat companiei Samsung pentru copierea unor patente şi va primi peste 1 miliard de dolari în urma verdictului dat de instanţă.


Procesul este prima confruntare Apple-Samsung care ajunge în faţa juraţilor. Cele două companii se judecă, pe chestiuni similare, în aproximativ 30 de acţiuni pe patru continente. Potrivit Reuters verdictul poate duce la interdicţia de vânzare pentru unele produse Samsung. Principalele patente copiate de Samsung sunt cele care vizează funcţia de „multitouch”  şi „bounceback”, inventate de cei de la Apple.

Cele două companii s-au acuzat reciproc de furt intelectual şi încălcarea de brevete şi patente în domeniul design-ului smartphone-urilor şi tabletelor, respectiv în zona tehnologiei pentru telecomunicaţii wireless.


Google a intuit pericolul

Compania a cerut Samsung Electronics să schimbe designul smartphone-urilor şi tabletelor pentru a le face să semene mai puţin cu produsele concurente de la Apple, potrivit unor e-mail-uri dezvăluite în cadrul procesului dintre Apple şi compania sud-coreeană. Unul dintre avocaţii Apple, Harold McElhinny, a prezentat miercuri în instanţă un e-mail intern al Samsung din februarie 2010 în care se vorbeşte despre comentariile „designerului şef Cho” după ce ar fi participat la o şedinţă cu reprezentanţi ai Google, informează Bloomberg. „Din moment ce seamănă prea mult cu Apple, s-o faceţi vizibil diferită începând cu partea din faţă”, se arată în e-mail, care se referă la una dintre tabletele produse de compania sud-coreeană.


Apple a introdus mesajele e-mail drept dovezi în cea de-a treia săptămână a procesului împotriva Samsung, judecat în faţa unui juriu federal în San Jose, California. Audiat ca martor, designerul Samsung Kim Jin Soo a declarat în instanţă că nu a mai văzut mesajul e-mail prezentat de avocatul Apple. El a indicat însă că schimburile de mesaje ar fi putut avea loc la un nivel superior în ierarhia companiei.

Purtătorul de cuvânt al Google, Jim Prosser, nu a răspuns solicitărilor Bloomberg pentru comentarii.


Apple ar fi furat, la rândul său de la Motorola

Motorola, divizie a Google, intră în războilul smartphone-urilor şi cere printr-un proces judecat la Comisia pentru Comerţ Internaţional de la Washington, interzicerea importului iPhone şi iPad în SUA pentru că ar încălca brevete ale companiei.


Cazul reprezintă una dintre cele mai importante bătălii din războiul global pe drepturi de proprietate intelectuală purtat în ultimii ani de marile nume din industria IT, de la Apple şi Motorola la Google, Samsung sau Microsoft.

Motorola Mobility susţine că Apple foloseşte fără drept patru tehnologii patentate, dintre care două sunt esenţiale pentru standardele de comunicaţii 3G şi Wi-Fi. Compania, cumpărată în acest an de Google pentru 12,5 miliarde de dolari, precizează că a înaintat o ofertă „rezonabilă” către Apple pentru licenţierea tehnologiilor, în conformitate cu legislaţia care reglementează acele tehnologii care au devenit standarde la scară largă.

Oferta Motorola, unul dintre pionierii industriei moderne a telecomunicaţiilor, presupunea plata, de către Apple, a unor redevenţe echivalente cu 2,25% din preţul fiecărui iPhone şi iPad vândut, compania precizând că aceasta este rata normală pe care o solicită pentru licenţierea brevetelor deţinute în domeniul telecomunicaţiilor, în număr de 17.000. Motorola notează că valoarea redevenţelor era negociabilă, dar Apple a respins categoric oferta.

Apple, obligată să dezvăluie secrete bine păzite

Apple a fost nevoită să scoată la vedere în procesul cu Samsung secrete despre crearea iPhone şi iPad, despre strategie, bugete de advertising şi procesul decizional intern.

Fiecare informaţie dezvăluită la proces s-a propagat rapid pe internet şi a fost discutată şi analizată de către presă, bloguri, analişti, fani şi alte persoane interesate de litigiul privind drepturile de proprietate intelectuală dintre cei mai mari producători de smartphone-uri la nivel mondial, care domină o piaţă estimată la peste 200 miliarde de dolari pe an.

Phil Schiller, vicepreşedinte Apple responsabil pentru marketing, a discutat, din boxa martorilor, documente care indicau că Apple a cheltuit, din 2007 până la încheierea anului fiscal 2011, 647 milioane de dolari pe advertising pentru iPhone în Statele Unite. Pentru iPad, lansat în 2010, compania a cheltuit 457,2 milioane de dolari pe reclame, potrivit lui Schiller.

Un alt executiv de top de la Apple, Scott Forstall, responsabil de software-ul gadget-urilor mobile, a mărturisit că managementul companiei a discutat încă de la începutul anului trecut dezvoltarea unui model iPad cu diagonala de 7 inci, care ar putea atrage noi clienţi, mai puţin interesaţi de modelele de 9,7 inci aflate pe piaţă.

Forstall a discutat şi despre cum a fost formată, în anul 2004, echipa care a dezvoltat iPhone-ul, cu reguli „neobişnuite”, stricte, despre cine putea participa la proiect şi cine nu.

Cofondatorul companiei, Steve Jobs, l-ar fi anunţat pe Forstall că are nevoie de ajutor pentru „un proiect secret”, instruindu-l să nu coopteze persoane din afara Apple, astfel că echipa a fost construită din „vedete” din interiorul companiei.

Un etaj întreg din sediul Apple a fost „încuiat”, cu acces numai pe bază de cartelă şi supraveghere video riguroasă, pentru a evita scurgerile de informaţii. La intrare a apărut un banner pe care scria „Fight Club”, pentru a încuraja echipa să nu vorbească despre ceea ce lucrează.

abonare newsletter