Actualitate

Sfințirea Bisericii din parohia Mihai Viteazu, protopopiatul Turda

<p /><strong />Un eveniment important pentru Arhiepiscopia Clujului a avut loc duminică, 19 august 2012, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfinţit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Mihai Viteazu, una din cele mai mari comunități parohiale din Arhiepiscopia clujeană.

Începând cu ora 9.00 a fost oficiată slujba de târnosire a bisericii, care include, pe de-o parte, ritualul sfinţirii exteriorului bisericii şi procesiunea din jurul ei cu sfintele moaşte, urmat de sfinţirea sfintei mese, prin aşezarea în ea a sfintelor moaşte a hrisovului şi ungerea ei cu sfântul mir. Slujba sfinţirii a fost urmată, de la ora 10.00, de Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe o esplanadă din faţa bisericii de Mitropolitul Andrei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.


La încheierea slujbei, Părintele Mitropolit a acordat părintelui Traian Nica, biserici distincţia „Crucea Transilvană” pentru clerici, părintelui Ioan Oșan, rangul de Iconom Stavrofor, iar celor care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lăcaş de cult „Diploma de aleasă cinstire”, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea jertfelnică în ctitorirea bisericii. De asemenea, Mitropolitul Andrei a acordat distincția „Crucea Transilvană” pentru mireni, d-lui Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu și lui Bogdan Ilie Daniel, un important donator care a sprijinit construcția bisericii.

În toată ziua sfinţirii bisericii, credincioşii au putut intra în sfântul altar şi să sărute sfânta masă, fiind singurul moment în care acest lucru le este permis şi femeilor.
La data de 18 septembrie 1994, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania a sfințit piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ortodoxă Mihai Viteazul, Protopopiatul Turda.


Pentru comunitatea ortodoxă din localitatea Mihai Viteazul, care număra în anii 90 ai secolului trecut nu mai puțin de 2400 de credincioși ortodocși vechea biserică, construită de vrednicul preot Vasile Moldovan cu sprijinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna al Transilvaniei, în care s-a slujit neîntrerupt vreme de mai bine de 150 de ani, s-a dovedit neîncăpătoare. La toate acestea s-a adãugat și faptul cã timpul a lăsat o grea amprentă asupra bisericii, care s-a deteriorat iremediabil, fapt pentru care credicioșii au dorit construirea unui nou lăcaș de cult, pe măsura așteptărilor lor sufletești. Biserica veche a fost desfăcută cu multă evlavie, iar o mare parte din cărămizile ei se regăsesc în corpul noii biserici, ca un semn al legăturii cu istoria și cu înaintașii.

Proiectul bisericii, care are un plan treflat, în formã de cruce bizantinã, cu abside a fost realizat de arhitectul prof. univ. dr. Mihai Tușa și de firma Reding din Cluj-Napoca. Construcția întregii biserici s-a realizat între anii 1996-2011, de cãtre firma Proconstruct din Turda sub coordonarea vrednicului pãrinte paroh Traian Nica, sprijinit de maistrul Alexandru Iepure și de prim epitropul Gheorghe Mureșan, prin contribuția bunilor credincioși ai parohiei, care au fost și cei mai importanți susținãtori morali și financiari, în sprijinul cãrora s-au implicat cu generozitate și jertfelnicie, sponsori și donatori. În anul 2008, ca o dovadă a implicării tot mai complexe a Bisericii în slujirea misionară și caritativă, pe care o cer vremurile de acum, s-a înființat pentru credincioșii ortodocși din Mihai Viteazul o a doua parohie, păstorită de părintele Ioan Oșan, care s-a alăturat eforturilor părintelui Traian Nica în ctitorirea bisericii.


Pictura în tehnica „a fresco” a fost executatã între anii 2004-2011 de cãtre pictorul prof. Petru Botezatu și echipa sa, iar iconostasul în lemn de tei a fost realizat de meșterul sculptor Augustin Câmpean din Sâmărghita, jud. Cluj și a fost împodobit cu icoanele realizate de cãtre Prof. Pompei Ungureanu din Cluj-Napoca. Crucile din inox, care împodobesc turlele bisericii au fost realizate în atelierele lui Teodor Nica din Cluj-Napoca.

abonare newsletter