Actualitate

10 ani de învăţământ postliceal la Cluj

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/24/02 coanda.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Şcoala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Cluj-Napoca a împlinit 10 ani de activitate.

De-a lungul anilor, a pregătit elevi în domeniul economic, sanitar şi asistenţă pedagogică. Şcoala pregăteşte astăzi peste 400 de elevi din Cluj-Napoca şi din întreg judeţul.


În anul 2000, Fundaţia Cultural Umanitară „Henri Coandă” din Oradea a deschis o filială în Cluj-Napoca în anul 2000 cu scopul de a organiza învăţământ preuniversitar privat şi în judeţul Cluj. Sub egida acestui obiectiv a fost autorizată, prin ordin de ministru, Şcoala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Cluj-Napoca pentru domeniul economic, calificarea agent vamal. În anul următor oferta educaţională s-a extins către domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică prin autorizarea calificării de asistent medical generalist, iar în anul 2008 au fost autorizate calificările profesionale: asistent medical de farmacie, asistent medical de radiologie, asistent medical de laborator, asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală, asistent medical de nutriţie şi dietetică, asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice, pedagog, ergoterapeut, tehnician acustician audioprotezist acoperindu-se astfel toate calificările acestui domeniu.

Dezvoltându-se an de an, şcoala pregăteşte astăzi peste 400 de elevi din municipiul Cluj-Napoca şi din localităţile învecinate din întreg judeţul.


Coferinţă internaţională, găzduită de Şcoala Postliceală

În vederea creării cadrului pentru dezvoltarea cercetărilor în domeniul sanitar şi pentru transferul de experienţe şi de cunoştinţe în sensul reactualizării unor valori medicale vechi, a definirii coordonatelor actuale şi a dezideratelor asistentei medicale moderne, Şcoala Tehnică Postliceală „Henri Coandă”, în colaborare cu Şcoala Postliceală Sanitară „Victor Babeș”, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj organizează, anual, Conferinţa Internaţională de Cercetare în Nursing la Cluj-Napoca, în data de 12 mai, Ziua Internaţională a Asistentului Medical.


Colaborare cu mediul universitar

Prima Conferinţă de Cercetare în Nursing a fost rezultatul cooperării specialiştilor din învăţământul preuniversitar sanitar de stat şi particular, având suportul colegilor din învăţământul universitar. Participarea colegilor din învăţământul universitar la organizarea acestei manifestări a extins sfera de cuprindere a abordărilor specifice la toate treptele procesului educaţional.


La prima conferinţă au participat 77 cadre didactice, medici, asistenţi medicali, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, 113 elevi şi au fost prezentate 26 lucrări. Autorii lucrărilor provin de la şcoli tehnice sanitare din Cluj-Napoca, Oradea, Dej, Turda, Reghin, Călan, Roman, București, Galaţi.

Lucrările s-au axat pe descrierea diverselor boli, a metodelor de prevenţie şi intervenţie, a rolului asistenţilor medical, dar au constat şi în studii de management în domeniul sănătăţii şi al curriculumului de nursing.

abonare newsletter