Actualitate

Academia de Muzică din Cluj-Napoca ar putea introduce luteria ca materie opţională de studiu

<p /><strong /><img src="documente/stories/02_februarie/04_ziua/clarinet.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Rectorul Academiei de Muzică 'Gheorghe Dima' din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Vasile Jucan, a declarat presei, la finalul concursului internaţional de luterie de la Reghin, că din următorul an universitar intenţionează să introducă luteria ca materie opţională de studiu pentru masteranzi, arată Mediafax.

,,Există necesitatea introducerii unui curs opţional la Academia de Muzică din Cluj, sigur la ciclul de studii Master. Am observat din experienţa pe care o am avut-o împreună cu Cvartetul Transilvania, de-a lungul a 25 de ani, că majoritatea artiştilor instrumentişti pe care i-am întâlnit în Europa, în SUA, toţi agreau această posibilitate şi dorinţa lor era de a cunoaşte un minim de luterie (...) Introducerea acestui curs depinde de numărul solicitanţilor şi eu cred că este mare interesul. Sigur că acum avem şi noi o programă analitică trebuie să ţinem cont şi de ea, dar vreau să îl introducem neapărat", a arătat conf. univ. dr. Vasile Jucan.

Rectorul Academiei de Muzică din Cluj-Napoca a subliniat că studenţii îşi doresc foarte mult să studieze această materie, fiind o materie aplicativă 'care merge foarte bine cu cântatul la instrument', întrucât 'fiecare şi-l doreşte să fie cât mai performant'.


,,Şi atunci se preocupă de instrumentul lui, ştie ce căluş să folosească, ce lemn să folosească şi o să ajungă la performanţe acustice mai optime", a arătat rectorul, precizând că în cadrul academiei clujene există un lutier, care, în cazul în care cursul va fi introdus între disciplinele de studiu, va fi invitat să instruiască studenţii. Vasile Jucan a spus că un astfel de curs este necesar întrucât studenţii, care vor deveni artişti, să poată să îşi rezolve problemele minore care pot apărea în cazul unor instrumente cu coarde şi arcuş chiar înainte de concerte.

,,Adică nişte elemente simple de luterie prin care un student, de exemplu, să ştie cu să îşi întreţină un instrument, mă refer la instrumentele de coarde - vioară, violă, violoncel, contrabas - cum să îl întreţină, cum să îl ferească de anumite accidente. Sunt accidente care se întâmplă înainte de a intra în scenă: cade un popic, se mişcă un căluş. Tu trebuie să ştii cum să repari această problemă imediat, pentru că este la îndemâna oricui după ce o să înveţe. Dincolo de asta, sigur că având grijă de instrument este ca şi cum te-ai duce la medic, dacă te duci la timp ai mai puţine surprize şi este mai puţin costisitor", a mai afirmat conf.univ.dr. Vasile Jucan. AGERPRES

Ultimele Stiri
abonare newsletter