Actualitate

Proiecţie tridimensională pe Castelul Bánffy

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/23/12 barock banffy.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Zilele Castelului Bánffy din Bonțida aduc o serie de evenimente şi activităţi culturale deosebite.</strong>

Pentru cea de-a XI-a ediţie a Zilelor Castelului Bánffy, organizatorii pregătesc numeroase evenimente şi activităţi culturale. Festivalul, intitulat „Barock - Zilele Castelului Bánffy, Bonţida”, se va desfăşura în weekendul 1-2 septembrie.

Printre atracţii se numără concerte de muzică clasică, dar şi rock, susţinute de trupe mari din Ungaria şi România (Heaven Street Seven şi Iris), precum şi un spectacol audiovizual inedit: o proiecţie cartată pe clădirea Castelului Bánffy.


Conform programului anunţat de fundaţia Transylvania Trust, organizatori principali, sâmbătă, 1 septembrie, în prima zi a evenimentului, participanţii vor putea lua parte la spectacole de iluzionism, la expoziţii de fotografii, desene şi sculpturi. În curtea corpului de clădiri din incinta castelului şi la un cort special desemnat vor fi organizate târguri ale meşteşugarilor, unde se vor prezenta diferite activităţi tradiţionale: împletituri, cusături, ţesături, pictură pe mobilier şi pietrărie. Vor avea loc o proiecţie de film şi degustări de vin, precum şi o prezentare a Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, iar curioşii vor putea participa la o sesiune de tir cu arcuri tradiţionale.

Programul va continua cu un recital din arii de opere, pregătit de Opera Maghiară din Cluj-Napoca, şi cu un concert de muzică clasică (vioară şi pian), urmate de concertele trupelor Role, Kalapos Band şi Heaven Street Seven. Seara se va încheia cu o serie de demonstraţii hipice la lumina torţelor.


Proiecţie 3D pe Castelul Bánffy

Ziua de duminică va începe cu un concurs de gătit în aer liber. Restul zilei va fi dedicat aproape în întregime teatrului de păpuşi şi dansurilor populare româneşti şi maghiare. Mai multe ansambluri vor întreţine atmosfera de sărbătoare şi vor încălzi scena pentru concertele naistului Radu Nechifor şi ale Transylvanian Saxophone Quartet. În acelaşi timp, la capelă va avea loc un concert de muzică clasică pregătit de Quartetul Tiberius.


Seara a 2-a se va încheia cu reprezentaţiile formaţiilor Shukar Collective, dè lá Funk & Tóth Kati şi Iris, întregul eveniment având programat la final o proiecţie cartată pe pereţii Castelului Bánffy. În regia lui Ioan-Mihai Baba, proiecţia inedită se va folosi nu numai de geometria clădirii Castelului, în proces de reastaurare, ci și de frumuseţea ei intrinsecă, rezultând un spectacol audiovizual cu totul deosebit ce va pune în valoare ceea ce odinioară era supranumit „Versailles-ul Transilvaniei”.

Organizatorul principal al Zilelor Castelului Bánffy de la Bonţida este Transylvania Trust, coorganizatori fiind Asociaţia Cercetaşilor Maghiari din Transilvania şi Primăria comunei Bonţida. Pentru mai multe detalii legate de programul festivalului, accesaţi site-ul www.transylvaniatrust.ro sau pagina de Facebook a Castelului Bánffy: https://www.facebook.com/BanffyCastleBontida.

Ultimele Stiri
abonare newsletter