Actualitate

Record Guinness: familia care deţine recordul mondial de longevitate

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/23/cuplu batrani pensionari.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Familia Melis, din provincia italiană Sardinia, este cea mai longevivă familie din lume, întrucât membrii ei, nouă fraţi şi surori, au împreună peste 818 ani - un record certificat de Guinness Book of Records -, a anunţat marţi presa italiană.

Potrivit cotidianului local L'Unione Sarda, "la finalul unei anchete de şapte ani, desfăşurată pe cele cinci continente, reprezentanţii Guinness Book of Records au confirmat faptul că familia Melis deţine recordul mondial de longevitate". Familia Melis este originară din localitatea Perdasdefogu din regiunea Ogliastra, aflată în partea centrală a Sardiniei.


La 1 iunie 2012, cei nouă fraţi şi surori aflaţi în viaţă din această familie aveau împreună 818 ani şi 205 zile. Cel mai în vârstă membru al familiei Melis, o femeie care se numeşte Consolata, are nouă copii, 24 de nepoţi şi 25 de strănepoţi şi trei stră-strănepoţi. Ea va împlini, miercuri, vârsta de 105 ani.

Pe locul al doilea în topul celor mai vârstnici membri din această familie se află tot o femeie, Claudia, în vârstă de 99 de ani, care merge şi vede încă foarte bine, relatează L'Unione Sarda. Pe locurile următoare se află Maria, în vârstă de 97 de ani, care a avut "câteva probleme de sănătate de curând", potrivit aceluiaşi cotidian, apoi Antonio, în vârstă de 93 de ani, Concetta, în vârstă de 91 de ani, Adolfo, în vârstă de 89 de ani, care lucrează încă în barul lui din Perdasefogu, Vitalio, în vârstă de 86 de ani, Vitalia, în vârstă de 81 de ani, care locuieşte la Cagliari, la fel ca sora cea mică, Mafalda, în vârstă de 78 de ani.


Mai multe publicaţii italiene au reamintit faptul că Sardinia, în special regiunea Ogliastra, deţine recordul italian şi unul dintre recordurile mondiale pentru longevitate, cu un procent mediu de 22 de persoane centenare la 100.000 de locuitori. Prin comparaţie, acest procent este de doar 8% pentru restul Italiei.

Luca Deiana, profesor de biochimie la Universitatea Sassari, care a studiat, din 1996, peste 2.500 de persoane centenare de pe insulă, consideră că secretul longevităţii locuitorilor din Sardinia "nu rezidă într-un singur factor".


"Pe de o parte, există genetica, o longevitate moştenită... dar şi bunătatea pământului şi a fructelor sale, în special pere şi prune, care conţin concentraţii ridicate de anumite substanţe care stimulează longevitatea", a declarat el pentru cotidianul Corriere della Sera. El citează şi posibila influenţă a "câmpurilor magnetice" şi "impactul culturii, nu cel dat de invăţământ, ci de tradiţiile familiale (care) îi ajută pe centenarii noştri să trăiască mai mult".

Ultimele Stiri
abonare newsletter