Actualitate

Un congresmen republican american susţine că victima unui "viol veritabil" nu poate rămâne însărcinată

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/04/05-avort%201.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Gafa unui congresmen republican american, care a declarat că o femeie victimă a unui "viol veritabil" nu poate rămâne însărcinată, a generat sarcasm şi furie, ilustrând obsesia antiavort a unei părţi a conservatorilor americani, arată Mediafax.

Duminică, Todd Akin, congresmen de Missouri (centru) şi candidat pentru Senat, a afirmat că atunci când o femeie este victima unui "viol veritabil" rămâne rareori însărcinată graţie unor reacţii biologice naturale de apărare.


Congresmenul, membru al Comisiei pentru Ştiinţe din Camera Reprezentanţilor, a afirmat pentru postul de televiziune KTVI: "Înţeleg din ce spun doctori că sarcina după un viol este foarte rară (...) Dacă este un viol veritabil, corpul femeii încearcă prin toate mijloacele să blocheze acest lucru". Todd Akin şi-a cerut scuze luni, evocând o "eroare". "Să fim clari: un viol (...) este un act diabolic, comis de prădători violenţi".


Declaraţia sa iniţială a pus rapid în lumină problema avortului, subiect care generează permanent conflicte în Statele Unite, exacerbat de mizele electorale ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Sesizând momentul, preşedintele Barack Obama a considerat "şocante" aceste declaraţii: "Opinia exprimată (de Akin) este şocantă. Un viol este un viol", a afirmat el în cadrul unei întrevederi cu presa la Casa Albă.


Rivalul său, Mitt Romney, a reacţionat, de asemenea: declaraţiile lui Akin sunt "insultătoare, impardonabile şi sincer, false. Ca milioane de americani, eu le consider insultătoare", a declarat el pentru National Review Online. Aceste afirmaţii sunt "false din punct de vedere medical, şocante şi periculoase", a reacţionat, la rândul său, într-un comunicat Asociaţia americană de obstetrică şi ginecologie (ACOG).

"În fiecare an în Statele Unite, între 10.000 şi 15.000 de avorturi se fac în urma unei sarcini generate de un viol sau un incest şi un număr necunoscut de sarcini sunt duse la termen", adaugă ACOG, precizând că a sugera că o femeie violată îşi controlează fertilitatea "contravine adevărurilor bilogice de bază".


Asociaţiile antiavort s-au sesizat şi ele imediat. Family Research Council a subliniat luni că "în timpul celor 12 ani în Congres, Todd Akin a susţinut legi care onorează viaţa umană". "Nimeni nu contestă că violul este o infracţiune abominabilă", a declarat la rândul său organizaţia Susan B. Anthony, acuzând democraţii că folosesc "o perdea de fum pentru a-şi ascunde bilanţurile proavort".

Institutul Guttmmacher a publicat luni rezultatele unui studiu efectuat în circa 95 de centre medicale care realizează avorturi, folosind ca subiecţi 9.500 de femei venite să avorteze. Potrivit acestor cercetări, 7 la sută dintre femeile intervievate au declarat că au fost victimele violenţelor fizice sau sexuale din partea partenerilor lor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter