Actualitate

Mitropolitul Andreicuţ a sfinţit noua biserică din Mihai Viteazu

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/20/02 sarbatorirea sfintei maria mare la manastirea nicula andrei andreicut am06.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Noua biserică din satul Mihai Viteazu, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1994 de Bartolomeu Anania, a fost sfinţită, ieri, de mitropolitul Andrei Andreicuţ.</strong>

La ceremonia de sfinţire a noii biserici au participat peste 1.000 de credincioşi, slujba fiind oficiată de mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Înaltul ierarh a oficiat şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, pe podiumul ridicat în faţa lăcaşului de cult. Conform Agerpres, la încheierea celebrării euharistice, Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ a conferit părintelui paroh al bisericii, Traian Nica, distincţia Crucea Transilvană, iar preotului Ioan Oşan, rangul de iconom stavrofor. Totodată, credincioşilor care s-au implicat în ctitorirea bisericii le-a fost acordată „diploma de aleasă cinstire”. Construcţia noii biserici a început în 1994, piatra de temelie fiind sfinţită de mitropolitul Bartolomeu Anania.
Pentru comunitatea ortodoxă din localitatea Mihai Viteazu, cu peste 2.400 de credincioşi, vechea biserică, ridicată cu sprijinul mitropolitului Transilvaniei Andrei Şaguna (1808 -1873) în care s-a slujit neîntrerupt, peste 150 de ani, s-a dovedit neîncăpătoare. În plus, timpul a produs deteriorări iremediabile asupra construcţiei. Potrivit Agerpres, biserica veche a fost demolată, iar o mare parte din cărămizile ei se regăsesc, simbolic, în corpul noii biserici.


abonare newsletter