Actualitate

Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Bellu din Bucureşti

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/11/ursuleasa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pianista Mihaela Ursuleasa a fost înmormântată azi cu onoruri militare, în cavoul familiei, la Cimitirul Bellu din Bucureşti.</strong>

Regretata artistă, care a fost coborâtă în mormânt în aplauzele celor aproximativ o sută de persoane prezente, îşi va găsi odihna veşnică pe Aleea Artiştilor, la figura 123, locul 73.

În debutul ceremoniei de înmormântare, desfăşurată în Capela Cimitirului Bellu, din partea Preşedinţiei României, consilierul Tudor Radu Tiron de la Cancelaria Ordinelor, a dat citire decretului semnat de preşedintele interimar Crin Antonescu privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Ofiţer pianistei Mihaela Ursuleasa.

El a înmânat decoraţia mamei pianistei, Agripina, şi fiicei, Stefanie. Distincţia a fost conferinţă 'în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru cariera artistică de excepţie şi contribuţia Mihaelei Ursuleasa la afirmarea excelenţei şcolii muzicale româneşti pe marile scene ale lumii'.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de părintele Ionuţ Codreanu de la Parohia Sf. Ilie Rahova, împreună cu membri ai corului de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă 'Iustinian Patriarhu' din Bucureşti.

Cuvinte de rămas bun au rostit dirijorul Horia Andreescu şi membri ai familiei, iar scriitorul Ion Topolog, directorul Centrului cultural 'Reduta' din Braşov, a anunţat că va întreprinde demersurile pentru înfiinţarea, în oraşul de la poalele Tâmpei, a unui concurs internaţional de pian care să poarte numele Mihaelei Ursuleasa, materializând astfel o iniţiativă a regretatei pianiste.

La mormânt, un grup de militari ai Regimentului de Gardă şi Protocol 'Mihai Viteazu', care au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsufleţit al pianistei, a dat onorul prin trei salve de foc.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mihaelei Ursuleasa, care a murit la vârsta de 33 de ani, la Viena, din cauza unei hemoragii cerebrale în urma unei rupturi de anevrism, s-a aflat joi în Rotonda Ateneului Român. Pe parcursul zilei, prietenii şi apropiaţii i-au putut aduce un ultim omagiu, iar seara a avut loc o slujbă religioasă urmată de o ceremonie de doliu, în care au luat cuvântul directorul artistic al Filarmonicii, Nicolae Licareţ, criticul muzical Dumitru Avachian, dirijorul Horia Andreescu, soprana Felicia Filip şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Victor Opaschi.

Născută în 1978, la Braşov, talentata muziciană a început să cânte la pian la cinci ani. A obţinut o bursă de studii la 13 ani, datorită dirijorului italian Claudio Abbado, şi a urmat cursurile Conservatorului din Viena. A câştigat în 1995 prestigiosul concurs internaţional de pian 'Clara Haskill', decernat din doi în doi ani în Elveţia, distincţie care i-a deschis porţile marilor scene. Mihaela Ursuleasa a susţinut concerte la Amsterdam, Koln, Viena, Zurich, New York. Până la sfârşitul anului, Mihaela Ursuleasa trebuia să aibă 16 concerte în Europa şi America latină. AGERPRES


Foto: www.facebook.com

Ultimele Stiri
abonare newsletter