Actualitate

Producătorii de medicamente generice: taxa de clawback este un nonsens

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/09/medicamente farmacie 5.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) consideră că taxa de clawback este un nonsens fiscal şi economic şi că 60% din aceasta nu ar trebui suportată de producătorii de medicamente generice. </strong>

20% din taxă reprezintă acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa şi frauda scăpate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezintă venituri realizate de terţi şi TVA şi 10% revin cheltuielilor de finanţare şi asigurare, pentru că banii sunt încasaţi de producători la 360 de zile iar taxa trebuie platită trimestrial, susţin reprezentanţii APMGR.
„În pofida demersurilor făcute de APMGR la toate instituţiile abilitate şi a promisiunilor modificării ei, taxa clawback din trimestrul II al anului 2012 este la acelaşi nivel cu cea din trimestrul I, aşteptându-se ca cea din trimestrul III să fie dimensionată la fel. Sumele de plată sunt astfel cu 60% mai mari decât ar trebui să fie în realitate, reprezentând în acelaşi timp peste 30% din cifra de afaceri”, se arată într-un comunicat al APMGR. Un calcul simplu arată că în aceste condiţii zeci de medicamente, în special cele cu preţuri sub 10 lei, creează pierderi, fiind comercializate la un preţ mai mic decât costurile de fabricaţie. „Situaţia este serios agravată recent şi de devalorizarea accelerată a leului – preţurile medicamentelor fiind îngheţate la un curs euro/ lei de 4,26. Toate aceste constrângeri au fost prezentate oficialilor din Ministerul Sănătăţii în repetate rânduri, însă declaraţiile publice făcute de aceştia cum că “taxa claw-back nu va scoate din piaţă producătorii de medicamente” sau că “producătorii sunt interesaţi numai de profit” arată lipsa disponibilităţii unui dialog real şi onest asupra rezolvării acestei probleme şi nu mai puţin lipsa de înţelegere faţă de gravitatea situaţiei”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii producătorilor de medicamente cer rezolvarea situaţiei legată de taxa de clawback începând cu trimestrul al III-lea al acestui an.


Ultimele Stiri
abonare newsletter