Actualitate

Flotila Aeriană din Câmpia Turzii celebrează astăzi Ziua Distinşilor Vizitatori

<p><strong><a><img src="documente/stories/07_iulie/20_ziua/03%20flotila.jpg.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Azi </a>va avea loc un <a>exerciţiu militar româno-american la Flotila Aeriană din Câmpia Turzii pentru a celebra </a></strong><a><strong>Ziua Distinşilor Vizitatori.</strong></a></p>


Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, secretarul de stat Dan Tătaru şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, participă miercuri la Ziua Distinşilor Vizitatori, organizată în cadrul exerciţiului româno-american 'Dacian Viper 2012' de la Flotila 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii.

Căpitanul comandor Lucian Moldovan a declarat pentru AGERPRES că la acest exerciţiu iau parte 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 LanceR, un elicopter IAR 330 Puma aparţinând Flotilelor 71 şi 86 Aeriene, precum şi 150 de militari ai Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii şi ai Gărzii Naţionale Aeriene a statului Alabama, cu opt aeronave F-16 şi o aeronavă KC.

,,Dacian Viper 2012" are ca principal obiectiv antrenamentul comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

,,Se desfăşoară în acest momemt un exerciţiu demonstrativ cu aeronavele MiG-21 LanceR, F-16 şi KC. Acestea pot fi admirate
şi la sol, în expoziţia de tehnică militară organizată cu acest prilej"
, a spus căpitanul comandor Lucian Moldovan.

MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale.
În dotarea Armatei Române sunt aproximativ 35 de aparate MiG-21 Lancer modernizate, dar ele se apropie de sfârşitul ciclului de
viaţă. Viteza unui astfel de aparat, la înălţimea de 10.000 de metri, este 2175 de kilometri pe oră. Aeronavele Mig 21 Lancer din dotarea Armatei Române vor fi înlocuite cu avioane F-16, fabricate în urma cu 30 de ani. F-16 are o greutate de peste nouă tone şi poate atinge o viteză de 2.500 de kilometri pe oră.

Aeronavele KC au fost create de compania Boeing pentru alimentarea în zbor a avioanelor, pentru armata SUA. AGERPRES

abonare newsletter