Actualitate

Persoanele cu deficienţe de auz cer interpreţi plătiţi de stat

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/08/limbaj.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Persoanele cu deficienţe de auz din Cluj propun ca cei aflaţi în această situaţie să beneficieze de interpret autorizat, plătit de stat, în anumite situaţii precum întocmirea unui act la notar sau o consultaţie la medic. </strong>

Din cauza lipsei unui interpret, persoanele cu deficienţe de auz se simt marginalizate de multe ori, nu primesc informaţii importante sau nu se pot angaja din cauză lipsei de comunicare corecte cu angajatorul.
Reprezentanţii persoanelor cu deficienţe de auz din Cluj au iniţiat, împreună cu deputatul independent Mircia Giurgiu, un proiect de lege care să vină în sprijinul celor care nu aud. Prin acest demers se doreşte ca fiecare persoană cu deficienţe de auz să beneficieze, gratuit, de un interpret care să le traducă în limbajul mimico-gestual atunci când este cazul. Astfel de situaţii pot să apară în cazul în care un surd trebuie să meargă cu anumite probleme la o instituţie de stat sau privată.
În prezent, dacă cineva are nevoie de un interpret trebuie să îl plătească din propriul buzunar şi, în plus, numărul interpreţilor este foarte mic în raport cu al celor care au deficienţe de auz.

40 de interpreţi la 25.000 de persoane fără auz

Rodica Bogdan, una dintre persoanele cu deficienţe de auz şi secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor spune, prin intermediul unui interpret, că la ora actuală în România sunt aproximativ 25.000 de persoane fără auz, iar numărul interpreţilor autorizaţi este de doar 40. Ea adaugă că ar fi nevoie de 400 de interpreţi pentru a acoperi tot necesarul.

Pot fi păcăliţi dacă nu au interpret


Potrivit iniţiatorilor legii, surzii întâmpină multe probleme în majoritatea locațiilor unde merg. „Cauza acestor probleme este comunicarea proastă, lipsa interpreţilor, indiferenţa şi nerăbdarea oamenilor faţă de surzi. Din aceste cauze, multe persoane surde au datorii la bănci, au fost păgubiți, și-au pierdut casa sau mașina, au dificultăți la examenele din instituțiile de învățământ, nu au permis de conducere, au probleme de sănătate, nu primesc informații importante, nu au un loc de muncă sau își pierd locul de muncă datorită unor neînțelegeri cauzate de o comunicare proastă”, se arată în proiectul de lege.

Unde au nevoie surzii de interpret

Rodica Bogdan dă ca exemple câteva situaţii în care persoanele cu deficienţe de auz au nevoie de interpret: la notar pentru traducerea conţinutului actelor, limbajul de specialitate fiind dificil de înţeles, la medic deoarece de cele mai multe ori un surd nu înţelege ce îi spune medicul despre afecţiunea pe care o are şi tratamentul prescris. De asemenea, ar fi nevoie de un interpret în cazul ştirilor de la TV astfel încât şi surzii să beneficieze de informaţii.
Conform proiectului de lege, interpretul ar urma să fie plătit de stat.

Sursa foto: http://talkinghandsacademy.org.uk

abonare newsletter