Actualitate

Cod portocaliu de caniculă până miercuri!

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/07/canicula _sc_05.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />22 de judeţe din sudul şi estul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, până miercuri, iar restul judeţelor, printre care şi Cluj sunt sub avertizare de cod galben. </strong>

În această perioadă, în zonele cu avertizare de cod portocaliu, temperaturile maxime vor atinge frecvent 38 – 40 de grade Celsius şi, izolat, în Câmpia Română se vor înregistra 41 - 42 de grade Celsius.
Potrivit atenţionării meteorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valul de căldură va persista pe parcursul zilei de azi în toate zonele ţării, iar marţi în sud, centru şi est.
„Temperaturile maxime vor înregistra frecvent valori de 36 - 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic”, se arată în atenţionarea ANM.
Codul portocaliu este valabil pentru zonele din regiunile sudice şi estice, pentru zilele de luni şi marţi când canicula se va intensifica, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.
Conform ANM, miercuri, temperatura aerului va marca o scădere în toate regiunile, astfel încât doar în sudul ţării vor mai fi valori maxime de 35 - 37 de grade.

Puncte de prim ajutor şi apă în farmacii

În această perioadă, în mai multe farmacii există apă potabilă şi pahare de unică folosinţă, puse la dispoziţia populaţiei de către Primăria Cluj-Napoca. Aceste farmacii sunt la următoarele adrese: Piaţa Mihai Viteazul nr. 25-26, strada Regele Ferdinand nr. 22-26, strada Aurel Vlaicu nr. 1, strada Moineşti nr. 2-4, strada Memorandumului nr. 22, P-ţa Gării nr. 3C, P-ţa Gării nr. 4-5, strada Observatorului nr. 7, bulevardul Nicolae Titulescu nr. 163, B-dul Eroilor nr. 1, B-dul 21 Dec 1989  nr.131 şi Calea Floreşti nr. 77.
De altfel, toate farmaciile funcţionează şi ca puncte de prim ajutor în această perioadă. În caz că o persoană are nevoie de ajutor medical, poate intra în farmacie, unde i se oferă un pahar cu apă, i se măsoară tensiunea şi este chemată ambulanţa dacă este nevoie.

Consumaţi cât mai multe lichide


Medicii atrag atenţia celor din categoriile de risc să evite ieşirea afară la orele amiezii şi să utilizeze mijloacele de prevenire a arsurilor solare, respectiv creme antisolare şi îmbrăcăminte adecvată, pălării şi ochelari de soare. De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

abonare newsletter