Actualitate

Adio internări în spital şi consultaţii gratuite!

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/06/salon pacienti bolnavi pat spital clinica chirurgie 3 rp 07.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />T</strong><strong>oate persoanele care plătesc asigurare medicală vor plăti pe lângă contribuţia lunară pentru fondul de asigurări şi o coplată în caz că au nevoie de o consultaţie, o analiză de laborator sau o internare de o zi sau de lungă durată. </strong>

Coplata pentru analizele medicale complexe variază între 80 şi 250 lei, pentru o consultaţie este de aproximativ 5 lei, iar pentru internare coplata variază între 20 şi 80 lei, în funcţie de rangul spitalului.  

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică Hotărârea de Guvern în care este prevăzut cât vom plăti pentru consultaţii, analize şi internare odată cu introducerea sistemului de coplată. Acest sistem de plată se va aplica pentru majoritatea persoanelor asigurate, chiar dacă achită lunar contribuţia la fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Coplata pentru o consultaţie la medicul de familie va fi de 4 sau 5 lei, în funcţie de gradul profesional al medicului de familie. Pacientul va plăti fie că este consultat în cabinetul medicului, fie că este consultat acasă.  
O consultaţie în ambulatorul de spital, la medicul specialist va costa între 5 şi 7 lei, tot în funcţie de gradul profesional al medicului. Dacă mergem în ambulatorul unui spital pentru o consultaţie de fitoterapie, homeopatie, planificare familială sau acupunctură, atunci coplata va fi de 4 sau 5 lei. Potrivit Hotărârii de Guvern, nivelul coplăţii pentru cura de tratament de acupunctură este de 10 lei/cură.
Între 5 şi 7 lei vom plăti dacă avem nevoie de o consultaţie la un specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie, iar preţul pentru o cură de tratament de recuperare este de 20 lei/cură.

Coplata pentru analize este diferenţiată

Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, coplata pentru analizele medicale de laborator va fi diferenţiată, în funcţie de câte analize facem o dată. Astfel, în situaţia în care sunt efectuate 1 până la 5 analize de laborator, nivelul coplăţii este 5 lei. Dacă este vorba despre 6 până la 10 analize, coplata este 10 lei. În situaţia în care sunt efectuate peste 10 analize de laborator, nivelul coplăţii este 20 lei.

RMN-ul costă 250 lei şi este cea mai scumpă analiză


Analizele mai complexe costă mai mult, coplata variind între 80 şi 250 lei, plus 5 lei pentru biletul de trimitere. De exemplu, dacă avem nevoie de un RMN cu substanţă de constrast, mai întâi vom plăti 5 lei pentru biletul de trimitere şi apoi 250 lei pentru analiza respectivă. Conform Hotărârii de Guvern, un RMN fără substanţă de contrast costă 150 lei, o tomografie computerizată (CT) cu substanţă de contrast costă 150 lei, iar fără substanţă, 100 lei.
Pentru o angiografie vom plăti 80 lei, iar pentru o scintigrafie, 100 lei.

Coplata pentru internare, în funcţie de rangul spitalului

Vom achita anumite sume şi pentru zilele de spitalizare, indiferent că este vorba despre o zi sau mai multe. În Hotărârea de Guvern se menţionează că nivelul coplăţii va fi în funcţie de nivelul de clasificare al spitalului. Astfel, nivelul coplăţii pentru spitalizarea de o zi în cazul spitalelor de rang I şi IM (I mononospecialitate), adică cele mai performante, este de 60 lei. Pentru cele de categoria II şi IIM (II monospecialiate) este de 50 lei, pentru cele de categoria III este de 40 lei, iar pentru categoria IV este de 30 lei. În caz că ne internăm într-un spital de categoria V, preţul spitalizării de o zi este de 20 lei.
În cazul spitalizării continue, de lungă durată, nivelul coplăţii porneşte de la 40 lei în cazul spitalelor de rangul V şi ajunge la 80 lei în cazul spitalelor de categoria I şi IM.

În Cluj există cinci spitale de categoria I şi IM


În judeţul Cluj, Spitalul Judeţean a fost încadrat de Ministerul Sănătăţii în categoria I, printre puţinele din ţară. Cele patru institute, Institutul Inimii, Institutul de Urologie şi Transplant Renal, Institutul Oncologic şi Institutul Regional Gatro-entero-hepatologie au fost încadrate tot la o clasă de competenţă înaltă, categoria IM.
La categoria II sunt şase spitale: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Recuperare, Spitalul Municipal Cluj-Napoca şi Spitalul CFR.  
La categoria III a fost încadrat Spitalul Militar de Urgenţă Cluj.
Spitalele municipale din Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, Spitalul Orăşenesc Huedin şi Spitalul Penitenciar Dej au fost încadrate la categoria IV, iar Spitalul de Boli Cronice Psihice Borşa la categoria V.

De ce a fost introdusă coplata

Conducerea Ministerului Sănătăţii explică de ce este necesară coplata şi în ce fel îi va ajuta pe pacienţi. „Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori. Totodată coplata va fi și un instrument de stimulare a exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Care sunt categoriile de persoane scutite de la coplată


Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, anumite categorii de persoane vor fi scutite de la plata coplăţii: pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă. Sunt scutiţi de coplată şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse şi femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.
Este important de ştiut că nu se plăteşte coplată pentru serviciile medicale de urgenţă.




Ultimele Stiri
abonare newsletter