Actualitate

Şcoală de vară internaţională a studenţilor dedicată statutului Organizaţiei Mondiale a Comerţului

<p><strong><img src="documente/stories/11_noiembrie/17_ziua/06%20studenti%20la%20coada%20la%20studcard_ft%2006.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Un număr de 11 studenţi la Drept participă, la Universitatea 'Babeş-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, la prima Şcoală de vară internaţională, în cadrul căreia este dezbătută, timp de zece zile, tema 'Arbitraj Internaţional şi Dreptul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)'.</strong></p>

 

Cursurile şi atelierele de lucru la care participă studenţii sunt susţinute în limba engleză şi se referă la reguli de negociere, sistemul de rezolvare a litigiilor, proprietatea intelectuală, Organizaţia Mondială a Comerţului (World Trade Organization - WTO) şi ţelurile non-economce, interacţiunea dintre politicile comerciale şi cele de competiţie, precum şi la legătura dintre arbitrajul internaţional şi protecţia mediului.

Trei dintre specialiştii de renume internaţional în litigiile din dreptul comercial, invitaţi la Şcoala de vară internaţională de la Cluj-Napoca - prof. dr. Jan Bohanes de la Centrul de Consultaţii asupra Legislaţiei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), avocatul Roberto Rios Herran, specializat în arbitraj internaţional, reprezentant al Companiei 'Appleton Luff', şi senior officier Pietro Poretti de la The World Trade Organization (WTO) au susţinut, joi, o conferinţă de presă, la Facultatea de Drept a UBB, în care au expus probleme de interes referitoare la disputele pe teme de drept comercial.

Avocatul Roberto Rios Herran a declarat, joi, pentru AGERPRES, că în centrul conferinţelor susţine de specialişti la Şcoala de vară de la Cluj-Napoca se află statutul OMC.

'Discutăm la Cluj-Napoca despre cei trei piloni ai OMC - comerţul de bunuri, de servicii şi protecţia drepturilor de proprietate intelectuală. Fiecare dintre noi are o specialitate, de pildă profesorul Jan Bohanes are multă experienţă în litigii internaţionale. Eu sunt specializat în probleme de comerţ de bunuri dar şi în formarea politicilor comerciale şi a celor de acces pe pieţe. În aceste zile am susţinut cursuri în faţa celor 11 studenţi, iar eu am prezentat aceşti trei piloni ai OMC, amintiţi anterior', a spus avocatul Roberto Rios Herran, adăugând că este impresionat şi de buna organizare a Şcolii de vară şi de entuziasmul studenţilor participanţi.

Din punctul de vedere al prof. dr. Jan Bohanes, compararea litigiilor comerciale cu războaiele din trecutul îndepărtat a devenit nepotrivită în zilele noastre.

'Soluţia pentru diferenţe în relaţiile internaţionale sau între grupurile de interese din aceeaşi ţară, atât în domeniul comercial cât şi în celelalte, este pur tehnică. Este o soluţie cooperantă, pacifică, între guverne, pentru a putea manevra mai bine un sistem comercial care funcţionează foarte bine. Peste 99% dintre diferenţele de opinii care apar se rezolvă bilateral, nelitigios. Apreciez că aceste cursuri sunt o foarte bună introducere pentru studenţii care participă la Şcoala de vară. Este foarte important să existe o viziune generală, cu cunoştinţe de bază despre litigiile comerciale, pentru a le putea controla la nivel de întreprinderi, asociaţii industriale ori de guverne. Aici formăm viitoarea generaţie de avocaţi internaţionali', a arătat prof. dr. Jan Bohanes. El a remarcat, totodată, 'excelenta organizare' a evenimentului de la Cluj-Napoca.

La rândul său, reprezentantul WTO, Pietro Poretti, a arătat, pentru AGERPRES, că 'exerciţiul' de la UBB din Cluj-Napoca este primul organizat pe acest profil de către studenţi.

'Temele abordate la Cluj-Napoca, despre OMC, despre acordurile sale, reglementările pe acest profil dintre ţările membre, comerţul internaţional de mărfuri şi servicii, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, contribuie esenţial la configurarea unui climat de cooperare', a spus Pietro Poretti.

Suita de manifestări de la Cluj-Napoca este organizată de Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept (ELSA), în colaborare cu actuali şi foşti membri ai WTO.

'ELSA este cunoscută la nivel european pentru diversele sale proiecte pe teme de drept, conferinţe pe subiecte privitoare la controverse, programe de practică pentru studenţi, dar şi proiecte sociale, în colaborare cu alte organizaţii', a declarat, joi, pentru AGERPRES, Timea Sojka, reprezentant al ELSA Cluj.

ELSA a fost înfiinţată în anul 1981 şi este cea mai mare organizaţie internaţională a studenţilor la drept şi a tinerilor jurişti. Organizaţia are, în prezent, filiale în 35 de ţări europene, reunind peste 30.000de membri.


Agerpres

Ultimele Stiri
abonare newsletter