Actualitate

De anul viitor vom folosi cardul de sănătate

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/03/medic pacient ziua mondiala a diabetului _sc_09.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cardul naţional de sănătate va fi testat până la sfârşitul anului în judeţul Arad care va fi judeţ pilot în acest sens, iar din 1 ianuarie 2013 va începe să fie folosit în toată ţara .</strong>

Asiguraţii vor primi gratuit cardul de sănătate şi doar în caz de pierdere, furt, deteriorare şi schimbarea datelor personale vor plăti pentru eliberarea unuia nou.
Cardul naţional de sănătate se va produce şi distribui asiguraţilor începând cu semestrul al doilea al  anului 2012. Potrivit formei finale a Hotărârii de Guvern privind cardul naţional, utilizarea acestuia de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se va face din 1 ianuarie 2013. Până atunci, componenta informatică a cardului va fi testată în judeţul Arad, care va fi judeţ pilot.

Cât este valabil cardul şi în ce situaţii plătim pentru el

Termenul de valabilitate a cardului naţional este de 5 ani de la data emiterii.  Pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012,  data emiterii se consideră data de 1 ianuarie 2013.
Conform Hotărârii de Guvern, cardul se va elibera gratuit, iar „asiguratul suportă contravaloarea cardului naţional în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului  sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare”. În cazul în care asiguratul se confruntă cu una din situaţiile amintite, acesta este obligat să anunţe Casa de Asigurări de Sănătate în termen de 15 zile calendaristice.
Eliberarea unui nou card nou se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la Casa de Asigurări. „Până la eliberarea noului card naţional, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe eliberată de  casele de asigurări de sănătate cu o perioadă de valabilitate de maxim 30 de zile calendaristice”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Cine are acces la informaţiile de pe card


Nu oricine are acces la informaţiile care sunt înregistrate pe cardul naţional de sănătate. Astfel, medicul de familie la care este înscris asiguratul are acces la editarea datelor medicale înscrise pe cipul cardului naţional precum şi la citirea datelor înscrise atât pe cardul naţional cât şi pe cipul acestuia. Medicii specialişti au acces numai la citirea datelor înscrise pe cardul naţional, respectiv cipul acestuia.
Medicii care îşi desfăşoară activitatea la furnizorii de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile paraclinice, de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente, prin intermediul cardului naţional vor realiza doar identificarea şi autentificarea titularului cardului naţional în vederea efectuării investigaţiilor medicale paraclinice, eliberării prescripţiei medicale sau dispozitivelor medicale.



abonare newsletter