Actualitate

Marga, incapabil să prezinte agenda României la Bruxelles

<p><img src="documente/stories/2012/07_iulie/02/03-marga.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /><strong>„The Economist“ observă că temele importante pentru România la Consiliul European au fost „sufocate de bătălia politică internă“.</strong></p>

Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema „cine reprezintă România la Consiliul European de la Bruxelles“au avut ecou şi în presa internaţională.

Jurnaliştii de la „The Economist“ comentează pe larg scandalului dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, constatând că temele importante pentru România la Consiliul European au fost „sufocate de bătălia politică internă“. Subiectele fierbinţi pentru România la Consiliul European, precum accesul la fondurile structurale sau în zona Schengen, au dispărut din dezbaterea publică, scrie publicaţia.
Mult mai grav, remarcă „The Economist” este faptul că Ministrul de Externe, Andrei Marga, „a fost incapabil să prezinte agenda oficială a ţării. Rugat de un ziar românesc să explice poziţia României la Bruxelles, purtătorul său de cuvânt a spus că domnul Marga nu a avut suficient timp pentru a procesa informaţia”, subliniază „The Economist”.

Publicaţia îl taxează şi pe Ponta

Nu în ultimul rând, plagiatul lui Ponta constinuă să ţină prima pagina a ziarelor străine, făcând, de asemenea, obiectul unei analize şi pentru „The Economist”. „Victor Ponta a fost recent acuzat, de revista Nature, că şi-a plagiat teza de doctorat, acuzaţii respinse cu hotărâre de premierul român”, reaminteşte „The Economist” cititorilor săi. „Ponta îl acuză pe Băsescu că s-ar afla în spatele scandalului şi a solicitat unei comisii de etică să cerceteze subiectul. Indiferent care vor fi concluziile comisiei, Ponta nu este dispus să demisioneze. Într-un interviu acordat corespondentului nostru, domnul Ponta admite că România se confruntă în prezent cu o criză de credibilitate la nivel internaţional. Cearta politică la nivel înalt nu este de ajutor. Domnul Ponta crede că această luptă nu se va termina până la alegerile parlamentare din această toamnă, când în România este foarte posibil să se schimbe din nou guvernul”, mai scriu jurnaliştii de la „The Economist”.

Gafele lui Marga

Nu este prima dată când ministrul de Externe, Andrei Marga intră „în vizorul“ atenţiei opiniei publice. De altfel, chiar numirea sa în fruntea acestui minister a generat o serie de discuţii încă de la început. Mai exact, Andrei Marga a pornit „cu stângul“ încă de la investirea sa în funcţie, când l-a comparat pe preşedintele Traian Băsescu cu Mussolini. Atunci, după depunerea jurământului, şeful statului a ezitat secunde bune să-i întindă mâna noului ministru de Externe, criticându-l totodată pentru declaraţiile sale.
O altă decizie contestată a fost schimbarea consulilor numiţi de fostul executiv. La sfârşitul lunii mai, ministrul de Externe a arătat că a dispus o analiză a personalului consular din MAE, pentru că în ultimii trei ani s-au făcut unele numiri pe criterii de afinitate politică. Ulterior, la începutul lunii iunie, Guvernul a decis rechemarea în ţară a mai multor consuli generali, numiţi de fostul executiv, printre care Cynthia-Carmen Curt fost consilier al premierului Emil Boc, detaşată la consulatul din Barcelona, şi jurnalistul Ioan T. Morar, trimis consul la Marsilia.
Vă reamintim că, printr-un set de hotărâri aprobate în şedinţă de guvern, s-a decis rechemarea în ţară a consulilor Cynthia-Carmen Curt (Barcelona, Spania), Ioan T. Morar (Marsilia, Franţa), Lucian Leuştean (Chicago, Statele Unite ale Americii), Ioana Brânduşa (Munchen, Germania), Monica Ştirbu (Sevilla, Spania), Florin Ghica (Bilbao, Spania).

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter