Actualitate

„Telefonistul” Rus!

<h2><img class="caption" src="documente/stories/ioan rus.jpg" border="0" title="Ioan Rus, cel mai arogant politician pe care l-a dat Clujul" width="415" height="279" align="right" />Culmea IMPERTINENȚEI: ministrul RUS A VORBIT la telefon cu un alt CONDAMNAT din dosarul „Trofeul Calității”</h2> <p>O declarație incredibilă a ministrului de Interne, cujeanul Ioan Rus, a trecut aproape neobservată în furtuna mediatică provocată de tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase.</p>

Joi seara, la B1TV, Rus recunoștea nonșalant că a vorbit la telefon cu Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”, în care a fost condamnat și fostul premier.

„Mi-a zis că este în SUA și vine cu avionul de vineri”, a declarat Rus. Acest lucru s-a și întâmplat, ceea ce demonstrează nu corectitudinea ministrului, ci doar a informației furnizată de el.


Presa a scris zilele trecute despre convorbirea telefonică purtată între ministrul de Interne Ioan Rus și fostul său șef de partid, Adrian Năstase, condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru corupție.

Gestul său a fost criticat de lideri politici ai Opoziției, dar și de lideri de opinie, precum jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Acesta consideră că nu este normal ca ministrul de interne să îl sune pe un condamnat la închisoare.


„Din punctul de vedere al legii, al funcției pe care o ocupă domnul Rus, nu știu cum poate fi justificat un asemenea demers,” a spus Cristian Tudor Popescu, citat de portalul b1.ro.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut la rândul ei demisia ministrului de Interne Ioan Rus pentru că a vorbit la telefon cu condamnatul Adrian Năstase, dar și pentru regimul prefenţial de care acesta din urmă se bucură după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.


„Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i intrebe cum vor să fie duşi la penitenciar”, arată Monica Macovei.

 


„Pe câți condamnați penal îi sună ministrul de Interne să-i întrebe cum preferă să ajungă în arest? Cu geamuri fumurii? Fără cătușe? Din garaj sau pe ușa din față?”
Monica Macovei, europarlamentar

Ironic, Ioan Rus chiar a sunat și alte persoane condamnate, chiar el recunoscând convorbirea cu Mihail Cristian Vasile. Dacă, omenește ar fi de înțeles discuția cu Năstase, pe cei doi legându-i o veche și strânsă prietenie, convorbirea telefonică purtată cu Mihail Cristian Vasile demonstrează existența unei legături între Ioan Rus și directorul condamnat al Eurografica SRL, dar și un interes deosebit al ministrului de Interne pentru acest dosar aflat pe masa de lucru a Justiției.

Arogantul Rus: „Hai, pa!”

Vineri, la Cluj, ministrul Ioan Rus s-a enervat teribil pe jurnaliştii care au îndrăznit să îl întrebe despre discuţia telefonică pe care a avut-o cu Adrian Năstase, înainte ca acesta să încerce să se sinucidă.


„Staţi de două ore aici şi nu aţi fost în stare să puneţi trei întrebări ca lumea. Nu răspund la acest subiect”, a spus Rus, citat de EVZ.ro.


 

Regimul preferențial de „detenție” îl face pe Năstase un „pușcăriaș de lux”

"Cine a stabilit că, dupa intervenţia chirurgicală, condamnatul Adrian Năstase nu poate fi încarcerat şi tratat în spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorită inclusiv medicului Şerban Bradisteanu, fost senator PSD şi inculpat şi el de DNA. Toate vizitele (altele decât cele ale avocatului sau familiei) pe care le primeşte deţinutul Adrian Năstase fără aprobarea directorului locului de deţinere sunt ilegale", atrage atenția europarlamentarul Monica Macovei.

Minciuna lui Rus se vede la TV

Potrivit declarațiilor aceluiași ministru de Interne Ioan Rus, Adrian Năstase ar fi început deja executarea sentinței de condamnare la doi ani de închisoare cu executare.

„Dânsul (Adrian Năstase - nr) este deținut. În acest moment își ispășește prima zi de pedeapsă. În spital au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găsește în această situație. Paza o asigură Ministerul de Interne în acest moment”, a declarat Rus joi la B1TV.

Contrariul se vede însă cu ochil liber, la orice post de televiziune: membri ai familiei, prieteni, colegi de partid, toți se perindă pe la patul lui Adrian Năstase într-un pelerinaj pe cât de jenant și grețos prin slugăricia de care aceștia dau dovadă, pe atât de ilegal date fiind prevederile referitoare la regimul vizitelor.

Astfel, odată începută executarea pedepsei cu închisoarea, Adrian Năstase poate fi vizitat doar cu respectarea prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor și ale Ordinului Ministrului Justiției 2714/2008.

Iată câteva prevederi și suspiciunile privind încălcarea lor:

1. Persoanele private de libertate pot fi vizitate de soț sau de soție ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv.

Dar liderii PSD care l-au vizitat la spital pe Adrian Năstase nu sunt rude cu acesta.

2. Cu consimțământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată și de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deținere.

Deși televiziunile de știri a prezentat „pelerinajul” la patul lui Năstase, niciun oficial al statului nu a precizat care este „locul de deținere” al cărui director ar trebui să aprobe aceste cereri și nici dacă acestea există sau nu.

În ceea ce privește persoanele private de libertate internate în spitale din afara sistemului penitenciar, acestea pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de deținere și cu avizul medicului în a cărui supraveghere se află, în prezența unui lucrător al sectorului vizită din cadrul penitenciarului.

Așadar, la întrebările de mai sus se adaugă două: A asistat cineva la vizitele pe care le-a primit Adrian Năstase? Persoanele care l-au vizitat au fost identificate și controlate (spre exemplu, pentru a nu îi înmâna persoanei condamnate obiecte și produse interzise, cum ar fi droguri, alcool sau un telefon mobil)?

3. Durata vizitei este de la 30 de minute până la 2 ore (...) Persoanele private de libertate pot beneficia în cursul unei zile de o singură vizită.

Din relatările televiziunilor reiese clar că Adrian Năstase a beneficiat de mai mult de o vizită pe zi.

4. Persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit încă regimul de executare a pedepsei beneficiază de 4 vizite pe lună.

În ceea ce-l privește pe Adrian Năstase încă nu este clar dacă executarea pedepsei a început, cu atât mai mai puțin care este regimul de executare (în penitenciar, într-un spital penitenciar, într-un spital „civil” sub pază etc). Dar este vizibil că numărul vizitelor a depășit încă din prima noapte numărul de 4 stabilit legal.

Rus, explicații sau demisia!

Există așadar suspiciunea că toate vizitele pe care „deținutul” Adrian Năstase le-a primit (altele decât cele ale avocatului sau familiei) nu au primit aprobarea „directorului locului de deținere” și sunt, deci, ilegale.

Ministrul clujean al Internelor Ioan Rus trebuie să explice de ce tolerează încălcarea legii și de ce îi asigură „deținutului Năstase Adrian” un regim privilegiat, iar dacă - așa cum este aproape evident - nu poate oferi explicații legale, el trebuie să demisioneze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter