Actualitate

De ce recomandă medicii de familie vaccinarea anti HPV

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/14/04-vaccin3.jpg" border="0" align="left" /><br />În România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, ceea ce înseamnă o rată de 28,96% față de 10,99%, cât este media în Europa.

Un studiu realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) arată că 94% din medicii de familie recomandă vaccinarea împotriva îmbolnăvirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV).

Medicii de familie consideră că vaccinarea este o cale de salvare a sute de mii de vieţi, infecţia cu HPV fiind principala cauză a cancerului de col uterin. În România, cazurile de cancer de col uterin sunt de trei ori mai mari decât în UE.
Majoritatea medicilor de familie care au participat la studiul SNMF recomandă vaccinarea împotriva îmbolnăvirii cu HPV, iar 86% dintre medicii chestionaţi consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti HPV în România. 40% dintre medicii chestionaţi apreciază că este nevoie de o mai bună informare înainte de începerea programului de vaccinare obligatorie.
„Cancerul de col uterin este o boală cumplită a cărei cauză, în covârșitoare majoritate, este infecția cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel. Este nevoie de programe de educație pentru pacienți. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice și pentru părinți. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieți, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave”, afirmă Rodica Tănăsescu, președinte SNMF.
Potrivit studiului, spre deosebire de anii trecuți, interesul pacienților pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceștia medicilor fiind legate de eficiența vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienți), precum și de efectele adverse ale acestuia (47%).

Cauza principală a cancerului de col uterin

Infecţia cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin. România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
În România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% față de 10,99% cât este media în Europa. Anual, în țara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult față de media europeană.
Vaccinarea anti HPV (profilaxia primară) previne infecția și declanșarea bolii, fiind foarte eficientă pe termen mediu și lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeș-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter