Actualitate

Din această seară, Cod Galben de inundaţii în cinci bazine hidrografice

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/11/inundatie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o avertizare Cod Galben de inundaţii cu risc de depăşire a Cotelor de apărare, valabilă pentru cinci bazine hidrografice începând din această seară de la ora 18.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 10 iunie, ora 18 - 11 iunie, ora 22, având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se instituie Cog Galben în bazinele hidrografice ale râurilor: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Arieş (judeţele Alba şi Cluj).

În perioada menţionată, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate, precum şi creşteri ale debitelor şi nivelurilor pe râuri, cu depăşiri ale Cotelor de apărare.

INHGA menţionează că, pe întreaga perioadă a avertizării, se mai pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate (viituri rapide) cu efect de inundaţii locale şi se pot atinge Cotele de apărare pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte, îndeosebi în vestul, nordul şi centrul ţării din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate, ce vor avea caracter torenţial şi care, izolat, ar putea depăşi 50-60 l/mp.

Actuala avertizare INHGA a fost transmisă către Ministerul Mediului şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Administraţiei şi Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A. şi Administraţiile Bazinale de Ape Someş-Tisa şi Mureş.

Conform standardelor hidrologice, pe durata avertizării de Cod Galben există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care însă nu conduc neapărat la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

De asemenea, se pot semnala depăşiri ale Cotelor de atenţie pe cursurile de apă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter