Actualitate

Ana Ularu: “Îmi place să mă schimb de la un rol la altul astfel încât lumea să nu mă recunoască”

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/05/12 ana ularu 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />TIFF Lounge a găzduit duminică după-masă întâlnirea actriței Ana Ularu cu publicul dornic să o cunoască.</p>

Actrița Ana Ularu, care are în prezent în palmares premii importante festivaluri precum cel de la Locarno, Salonic, Berlin și mai recent Premiul Gopo pentru interpretare feminină, a fost prezentă duminică la TIFF Lounge unde povestit publicului despre experiența sa la Shooting Stars 2012 de la Berlin, despre filmele în care a jucat, dar și despre cel mai recent film în care joacă, “Serena”, ce va fi lansat în 2013, în regia Susannei Bier.

Ana Ularu a explicat publicului ce a însemant pentru ea prezența între 10 cei mai buni actori ai momentului, în cadrul Shooting Stars, o inițiativă a Festivalului de Film de la Berlin. “Eu am avut o foarte mare șansă să mă număr printre cei 10 actori. Mă bucur în continuare foarte mult de șansa acesta și stiu că e o insignă foarte frumoasă care ți se pune în piept, să fii printre cei mai buni 10 actori ai Europei. Au fost trei zile minunate, o experiență halucinantă. Am fost prezentată timp de trei zile unor agenți de casting, presei prezente la Berlinale, am avut parte de interviuri, conferințe de presă, practic o viață destul de glamour pe care nu știu dacă vreunul dintre noi avusese până atunci”, a spus actrița. Ea a mai povestit că prin intermediul acestui program a avut șanșa să-și întâlnească agenta, iar ulterior să ajungă să lucreze cu regizoarea Susanne Bier.


Actrița a vorbit apoi despre filmul “Periferic” a lui Bogdan Apetri în care a avut rolul principal. “E foarte bizar ce se întamplă, deoarece pentru orice actor care începe să lucreze, mai ales cu un regizor debutant, e ca un fel de pariu, nu știi ce va ieși. Pentru noi a fost o experiență foarte plăcută, pentru că ne-am dat seama încă de la repetiții că avem de lucru cu un regizor tânăr extrem de talentat, cu o mare putere de convingere, de reacție care sunt absolut necesare la orice regizor bun. Nu ne-am gândit nci o clipă ca vom avea așa un succes, că vom lua premii. Ne-am străduit să ne iasă, să facem o serie de personaje credibile și o poveste profundă. Ce s-a întâmplat mai departe a fost foarte frumos și încă culeg roadele de la acest film și nu încetez nici o clipă să-i mulțumesc lui Bogdan Apetri pentru șansa pe care mi-a dat-o, mai ales că în momentul  în care am dat proba eram absolut convinsă că n-am nici o șansă, deoarece rolul era pentru un personaj cu 10 ani mai mare decât mine și a fost o surpriză foarte plăcută când m-a selectat pe mine”, marturisit ea.

Artista a vorbit și despre ultimul film în care a jucat, intitulat “Serena”, realizat de Susanne Bier, o regizoare daneză care a luat Oscarul în 2012 pentru Cel mai bun film străin. În film Ana Ularu joacă unul din rolurile principale.“Rolul meu e oarecum esențial pentru poveste. E vorba despre un magnat al cherestelei din anii 30 care înainte să se căsătorească cu o femeie extrem de puternică are un copil cu o altă femeie pe care o interpretez eu. În timp ce cei doi își consolidează imperiul distrugând pe oricine încearcă să le stea în cale, viața și moștenirea personajului masculin continuă prin fiul pe care îl are cu mine, ceea ce devine un pericol pentru noua soție care încearcă să extermine concurența” a explicat actrița. Ana Ularu joacă în film alături de actorii Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence, “doi oameni cu un simț al umorului extrem de dezvoltat, foarte haioși, extrem de deschiși, doi reali profesioniști”, după cum i-a descris actrița.


“Interesul meu cel e mai mare este lucrul propriu-zis”

Întrebată dacă se declară mulţumită, Ana a declarat: “Eu mă feresc să zic ca sunt pe deplin mulțumită, pe de-o parte pentru că sunt superstițioasă, pe de altă parte pentru că mi-e teamă de propia lene care s-ar putea declanșa dacă m-aș simți multumită. Interesul meu cel e mai mare este lucrul propriu-zis. E minunată atenția presei, dar realmente fericit te simți în momentul în care lucrezi”.

Actrița a vorbit și despre filmul lui Bobby Păunescu, “Diaz”, filmat anul trecut, la care a participat jucând rolul unei spanioloaice “ Consider că acest film a fost un act de dreptate foarte plăcut, iar noi toți cei care am fost implicați în film am simțit că lucrăm la ceva istoric. La sfârșit am fost foarte mulțumită, mă bucuram că fac parte din asta chiar dacă rolul meu a fost unul mic, simțeam că fac parte din ceva important”.


Referitor la actorii care acceptă să facă reclame sau să joace în telenovele, Ana Ularu a spus că nu consideră acest lucru un compromis. „Şi reclamele şi telenovele sunt făcute tot de actori. Eu am dat destule castiguri la reclame, dar se pare ca nu am o faţă așa de comercială precum credeam. Şi telenovele care ușor vor deveni seriale pe masură ce avansăm în cunoașterea serialului de televiziune sunt un segment al meseriei noastre și nu consider asta un compromis decât dacă sunt realmente compromițătoare. Ideea de a juca într-un serial nu este un compromis, este doar un aspect al meseriei noastre” a spus ea, povestind apoi despre experiența în serialul românesc “Cu un pas înainte”.

“Când joci într-un serial nu ai răgazul ca în film, să ai timp să te gândești la personajul tău. În serial trebuie să faci din fugă toata treaba asta. Avantajul la acest serial a fost cantonamentul de coregrafie și balet de multe ore. A fost o etapă importantă din viața mea, am lucrat într-un ritm halucinant. Filmam 15 ore pe zi, eram și studentă la UNATC, și la un moment dat chiar ne era frică să nu fim exmatriculați, deoarece nu mai reușeam să ajungem la școală, dar profesorii au fost extrem de înțelegători cu noi și își dădeau seama că tinerii actori au nevoie să-și facă o oarecare bază materială și să se facă cunoscuți”.


Ea a mai vorbit apoi despre cât de important și benefic ar fi să avem un centru al cinematografiei în Transilvania, după cum va fi cel din Dealul Lomb, care se va deschide anul viitor. “România a devenit o țară scumpă pentru filmări deoarece echipele românești sunt foarte bune, foarte profesioniste, la fel și locațiile și atunci nu e cazul să ne vindem foarte ieftin. Din cate am observat eu România e în continuare un loc extrem de interesant, iar dacă se va construi aici încă un studio, cel de la Cluj, cu atât mai mult va fi și mai interesant și vom avea și mai mult de câstigat”.

Despre noul val al filmului românesc, actrița a spus că nu crede că există. “Este vorba despre creatori diferiți, iar fiecare artist are identitatea lui și mi se pare normal că toți s-au aliat spre o anumită estetică, că toți au mers spre o anumită zonă. E pur și simplu epoca pe care o traversăm noi, iar dacă ne uităm la valul de film franțuzesc sau iranian, vom vedea similarități. Se traversează o epocă în comun”, a explicat ea.


“Ar fi frumos să ajungem la nivel de Cannes și să fim la fel de relaxați”

Actrița a povestit apoi cu mare drag despre TIFF și cum a evoluat festivalul de-a lungul anilor. “E foarte plăcut că acest festival devine din ce în ce mai glossy și câstigă în participanți, stiluri și identitate, dar atmosfera prietenoasă și relaxată a ramas aceiași din primii ani. Întotdeaua vin cu bucurie aici și peste tot văd aceiași senzatie de relaxare. Ar fi frumos să ajungem la nivel de Cannes și să fim la fel de relaxați”, a spus actrița.

În prezent artista a mărturisit că este foarte bucuroasă că este aleasă pentru roluri diferite. “Îmi place să mă schimb de la un rol la altul astfel încât lumea să nu mă recunoască când fac un rol. Ma bucur că sunt aleasă pentru roluri diferite pentru că asta nu mă lasă să mă culc pe o ureche, pe un anumit tip de persoanje, îmi place să mă joc să-mi pun mintea la contribuție. Este minunat să ajungi adult și să fi plătit să faci ceea ce-ți place, să fii plătit să te joci”, a spus ea. Despre viitor, actrița a spus că iși dorește să învețe să nu-și mai dorească nimic și de asemenea să învețe să aibă răbdare.

abonare newsletter