Actualitate

Jumătate din români au fumat cel puţin o dată

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/01/05-fumator rp 118.jpg" border="0" align="right" /><br />57% dintre participanţii la un studiu au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă.

Bolile pulmonare cronice, ateroscleroza coronariană, infarctul miocardic, cancerul pulmonar, bucal, de faringe, esofag, pancreas, rinichi sunt doar câteva boli cauzate de fumat.

Medicii clujeni atenţionează că fumatul este o cauză importantă a bolilor pulmonare cronice obstructive (BPOC), tusea cronică, expectoraţia şi insuficienţa respiratorie fiind frecvent întâlnite la fumători. Consumul ţigărilor a fost asociat, de asemenea, cu o incidenţă crescută a infecţiilor respiratorii şi deceselor cauzate de pneumonie şi gripă. Aproximativ 90% din pacienţii cu BPOC sunt fumători.
Fumatul contribuie şi la apariţia aterosclerozei coronariene, infarctului miocardic, agravează ischemia periferică. Potrivit medicilor, acest viciu este responsabil în proporţie de 85-90% de apariţia cancerului bronhopulmonar, important factor de risc şi pentru alte tipuri de cancer: cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, pancreas, vezica urinară, rinichi, stomac, col uterin.
Fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, acesta cântărind mai puţin decât un nou-născut al unei mame nefumătoare, creşte riscul de avort spontan şi de deces al fătului.
Ţigările sunt cele mai eficiente vehicule de furnizare a nicotinei: în mai puţin de 10 secunde de la primul puf, nicotina ajunge la creier. „Astfel, se creează o dependenţă considerată de adictologi (specialiştii în adicţii) mai mare decât heroina sau cocaina”, subliniază Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Jumătate din populaţie a fumat cel puţin o dată

Potrivit rezultatelor unui studiu dat publicităţii de reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj, fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi, aproape 57%, au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii. În ultimele 30 de zile, au declarat că fumează o treime dintre subiecţi, iar unul din patru că a fumat zilnic.

54%, prevalenţa consumului de tutun în România

Sebastian Marcu, şeful CPECA Cluj a declarat că ultimele date disponibile arată că prevalenţa consumului de tutun în România este de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 63,6%, cât a fost în anul 2003 şi 57,3% în anul 1999. Media europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi. În România însă băieţii fumează mai mult decât fetele, respectiv 58% versus 50%. Dacă în 1999 diferenţa dintre cele două sexe era de 16 puncte procentuale, s-a redus la 11% în anul 2003, ajungând la 8% în anul 2007.

Ultimele Stiri
abonare newsletter