Actualitate

Reînmatricularea vehiculelor înregistrate în statele UE, simplificată

<p />Comisia economică din Senat a adoptat, miercuri, raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reînmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoaşterea inclusiv a inspecţiei tehnice auto.


Potrivit propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de simplificare a transferului de autovehicule înmatriculate în alt stat membru, se doreşte simplificarea administrativă în folosul cetăţenilor, întreprinderilor şi autorităţilor de înmatriculare, în special în schimbul electronic de date privind înmatricularea vehiculelor.
Conform expunerii de motive la proiectul de propunere, obiectivul general al iniţiativei este de a îmbunătăţi funcţionarea pieţei unice prin eliminarea obstacolelor administrative legate de procedura de reînmatriculare a autovehiculelor, care împiedică, în prezent, libera circulaţie a autovehiculelor.
Pentru aceasta, statele membre trebuie să îşi acorde reciproc drept de acces la datele privind înmatricularea vehiculelor, pentru a îmbunătăţi schimbul de informaţii şi pentru a accelera procedurile de înmatriculare.
Normele naţionale din statele membre solicită adesea întreprinderilor şi cetăţenilor stabiliţi pe teritoriul lor să înmatriculeze în statul respectiv un autovehicul înmatriculat de o persoană terţă stabilită în alt stat membru, inclusiv în cazul în care automobilul nu este utilizat permanent în statul membru care solicită înmatricularea.
Potrivit Regulamentului PE, este necesar să se stabilească statele membre să recunoască reciproc valabilitatea înmatriculării în alt stat membru. În plus, este necesar să se prevadă o procedură de înmatriculare simplificată, care să includă recunoaşterea documentelor eliberate şi a inspecţiei tehnice auto efectuate în alt stat membru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter