Actualitate

Populaţia şi firmele vor plăti impozite similare pentru imobile

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/30/06-panorama.jpg" border="0" align="right" />În cazul companiilor, cota de impozit poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% din valoarea de piaţă.</p>

Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor în funcţie de destinaţia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileşte cote diferenţiate pentru persoane fizice şi firme.

„Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de contribuabil (persoană fizică sau persoană juridică - n.r.)”, se arată în scrisoarea de intenţie trimisă de Guvern la Fondul Monetar Internaţional.
În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie.
În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferenţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane decât în cazul firmelor.
De altfel, chiar modul de calcul diferă. La persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impoziabilă, calculată în funcţie de calitatea materialelor de construcţie, utilităţi şi zona în care este amplasat imobilul.
În cazul companiilor, cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% inclusiv din valoarea de piaţă. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.
În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local între 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă şi între 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă.

În ce situații crește impozitul?

O astfel de măsură ar duce la creşterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activităţi comerciale, cu excepţia închirierii, şi ar avea un efect neutru asupra impozitelor plătite de populaţie pentru casele în care locuiesc sau pe care le închiriază.
Măsura ar putea să avantajeze o parte din firme, mai ales dezvoltatorii care în vârful perioadei de boom imobiliar au construit clădiri cu un grad de complexitate ridicat şi a căror valoare de inventar a fost mult mai mare decât preţurile actuale. Mulţi investitori aleg în prezent să plătească impozitele la valoarea de înlocuire, dar este neclar dacă Fiscul acceptă o astfel de evaluare, în condiţiile în care puţinele tranzacţii realizate în ultimii ani nu pot da un indiciu clar asupra valorii de piaţă.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter