Actualitate

Ioan Avram Mureşan a ajuns în arestul poliţiei judeţene Maramureş

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/29/05-ioan-avram-muresan.jpg" border="0" align="right" />Fostul ministru al Agriculturii a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, deturnare de fonduri şi fals intelectual.</p>

Fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureşan s-a predat poliţiei luni după-amiază când i-a fost prezent mandatul de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare, emis de instanţă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Gabriela Liahovici, a declarat pentru Agerpres că poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru fostul demnitar, emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ioan Avram Mureşan a fost dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Maramureş şi nu s-a opus sau sustras punerii în executare a mandatului. În momentul care a coborât din maşina poliţiei, Mureşan afişa un aer degajat.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au condamnat, luni, pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, la şapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, deturnare de fonduri şi fals intelectual. Decizia este definitivă.

De ce a fost condamnat Mureșan?

Parchetul Naţional Anticorupţie (actualul DNA - n.r.) a început urmărirea penală împotriva lui Ioan Avram Mureşan la 12 septembrie 2003 pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, deturnare de fonduri şi fals intelectual.
Mureşan este acuzat că, alături de Ioan Enea Truţă (fost consilier în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei) şi Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din acelaşi minister), ar fi schimbat destinaţia Fondului de contrapartidă aferent împrumutului acordat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Guvernului României, folosind banii în alte scopuri decât cele prevăzute de lege şi provocând ministerului o pagubă de 29.507.688.963 de lei.
Potrivit procurorilor anticorupţie, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice constă în faptul că Mureşan ar fi aprobat scoaterea din rezervele de stat a cantităţii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea-soarelui şi ar fi pus-o la dispoziţia unei societăţi comerciale care nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de împrumuturi din rezerva naţională.
Ioan Avram Mureşan este văr cu Steluța Cătăniciu, consilier local la Cluj-Napoca din partea PNL și una dintre propunerile pentru funcția de secretar general-adjunct al guvernului.


 

abonare newsletter